A partir de l'1 de novembre no serà necessari el certificat de resident per viatjar

El PP rebutja una proposició no de llei de MÉS que instava el Govern a expressar el seu malestar i rebuig al Ministeri de Foment per la mala gestió en els descomptes de resident, ja que la implantació del sistema telemàtic ha arribat amb dos anys de retard

Després de dos anys en els quals els ciutadans de les Illes havien de presentar el certificat de residència per tal de poder obtenir el descompte en els bitllets d'avió i vaixell, a partir del proper dia 1 de novembre ja no farà falta  complir aquest tràmit per viatjar. A partir d'aquesta data, tots els canals de venda de bitllets bonificats estaran incorporats al programa SARA, el sistema d'acreditació de residència automatitzat, per la qual cosa la presentació física del certificat no serà necessària.

Per MÉS, aquesta notícia no deixa de ser l'evidència de la mala gestió del Ministeri de Foment en la implantació del sistema telemàtic perquè, segons han afirmat en la Comissió d'Assumptes Institucionals que ha tingut lloc avui dematí, ha arribat amb dos anys de retard. Els ecosobiranistes han presentat una proposta no de llei en la qual s'instava el Govern a "expressar el seu malestar i rebuig al Ministeri de Foment pel retard en la implantació del sistema telemàtic i perquè el Ministeri es fes càrrec de les taxes que han de pagar els ciutadans per obtenir els certificats".

La iniciativa ha estat rebutjada per la majoria del PP. En aquest sentit, el diputat conservador Carlos Veramendi ha explicat els motius que els han portat a refusar la proposta de MÉS i ha assenyalat que ha estat degut a la "complexitat tecnològica del procés" d'implementació del sistema SARA, que s'ha torbat tant a tenir-lo plenament operatiu. "Després del procés legal i tècnic necessari, aquest sistema està en plena funcionalitat des de l'1 d'octubre de 2012, data en la qual les companyies i els sistemes de reserva han pogut integrar-se i oferir als usuaris la possibilitat que la verificació es realitzàs de manera automàtica", ha manifestat el diputat. Així, Veramendi ha destacat que "mentre el sistema s'implantava, el Ministeri de Foment ha hagut de recuperar el certificat de residència en format paper com a solució transitòria".

A més, Veramendi ha remarcat que l'exigència de presentar el certificat en paper responia al fet que el Ministeri va detectar "una bossa de frau en l'ús de la bonificació". "El fet de reprendre la sol·licitud del certificat de resident, segons el Ministeri de Foment, no va tenir altre objectiu que millorar la gestió dels recursos públics, evitar i controlar el possible frau i disposar de més quantia", ha manifestat Carlos Veramendi.

Per la seva banda, Nel Martí, diputat de MÉS encarregat de defensar la proposició, ha lamentat la tardança del Ministeri a tenir a punt el sistema. Segons els ecosobiranistes, el PP va prometre que el sistema telemàtic entraria en funcionament abans de finals de 2012. Així doncs, Martí ha considerat que la mala gestió de Foment suposa un "menyspreu a tots els illencs, i especialment als ciutadans que empram més els mitjans de transport entre illes, com som menorquins, eivissencs i formenterers".