PROCÉS OBERT

Més d'un centenar d'aspirants optaran a les primàries de MÉS al Parlament, el Consell i Cort

Només hi haurà disputa per ser cap de llista a Cort i els independents es concentren a la llista autonòmica

El termini per a la inscripció a les primàries obertes de MÉS per Mallorca a les llistes del Parlament, el Consell i l'Ajuntament de Palma s'ha tancat aquest dimecres sense gaires sorpreses sobre els noms que s'han anat avançant, amb molta presència d'actuals càrrecs públics a les institucions i de membres de les executives dels partits que conformen la coalició, mentre que els d'independents es concentren a la llista autonòmica, on sumen deu dels 48 candidats presentats. En total, més d'un centenar d'aspirants optaran a les votacions en l'assemblea que es realitzarà el proper dia 15 de novembre i la proclamació oficial es farà aquest dissabte. 

Només hi haurà disputa per encapçalar la candidatura a Cort entre l'actual regidor Antoni Noguera, del PSM, i el president d'Esquerra a Palma, Joan Josep Pasqual, que també s'ha presentat a ser integrant de la llista municipal. L'actual portaveu parlamentari, Biel Barceló, és l'únic aspirant com a candidat de MÉS a la presidència del Govern i Miquel Ensenyat, actual conseller i insular i batle d'Esporles, a la del Consell de Mallorca. Dels actuals representants de la coalició en aquestes institucions, només no s'hi han presentat a les primàries els diputats Fina Santiago i Miquel Àngel Mas i el portaveu a Cort, Antoni Verger, que hi ha renunciat perquè una previsible imputació contra ell no afecti el procés.

Llista al Parlament

Al marge de Biel Barceló (PSM) com a candidat, també s'hi han inscrit el diputat David Abril (Iniciativa-Verds) i el president d'Esquerra, Joan Lladó. Entre els candidats també hi figuren altres membres de l'executiva de MÉS, com Bel Busquets (PSM), Aina Bernad (PSM), Pau de Vílchez (IV) i Magdalena Obrador (IV); el batle de Santa Margalida, Antoni Reus (Independents); l'actual consellera insular Joana Campomar (PSM); Aina Calafat, membre d'IV i portaveu de la plataforma Salvem La Real, i Miquel Gallardo, actualment regidor a Mancor de la Vall. També hi ha Magí Moranta (PSM), que es presenta a les tres llistes, com han fet alguns aspirants. A més de Lladó, per Esquerra s'hi presenten Miquel Gayà i Margalida Miquel, encara que aquesta darrera ho fa a títol d'independent. També s'hi presenta Agustina Vilaret, de Bunyola, però en aquest cas representa el sector crític amb Lladó.

En aquesta llista hi ha el nombre més alt d'independents, deu en total, i entre aquests destaquen la professora de la UIB Margalida Capellà; Maria Antònia Font, dirigent de l'STEI; el portaveu de la plataforma Balears diu No, Marc Tur; Xavier Villalonga, conegut pel seu perfil crític a Twitter sota el nom de 'Desgovern', i Beatríz García i Jesús Sastre, promotors de la iniciativa per abolir els 'alous'. Aquests dos darrers, com altres candidats, es presenten a les tres llistes. En total hi ha 48 aspirants a la llista al Parlament, 18 dones i 30 homes.

Llista al Consell

Entre els que opten a acompanyar Miquel Ensenyat (PSM) com a candidat hi ha els també actuals consellers Joan Font (PSM i anterior cap de llista) i Magdalena Palou (IV), com també membres de l'executiva de MÉS, com Mercè Bujosa (PSM), Pep Florit (IV) i Apol·lònia Miralles (IV). És en aquesta llista on veim una major presència d'actuals regidors i representants municipals com Margalida Puigserver (Algaida), Jaume Alzamora (Artà), Joan Francesc Canyelles (Marratxí), Jaume Servera (Sóller), Margalida Vidal (Sa Pobla), Andreu Caballero (Inca), Sebastià Gayà (Manacor), Pere Fuster (Capdepera) i Tomeu Serra (Campanet). Per part d'Esquerra s'hi han presentat la secretària general Lluc Bauzà, l'excandidat a les europees Miquel Àngel Sureda i l'inquer Antoni Llompart. En total hi ha hagut 49 inscripcions, 20 dones i 29 homes.

Llista a Cort

És l'única llista en què hi ha més d'un candidat per encapçalar-la. L'actual regidor Antoni Noguera és el favorit davant la candidatura per sorpresa de Joan Josep Pascual, president d'Esquerra a Ciutat que també opta a ser integrant de la llista. Es dóna la circumstància que l'exdirigent d'aquesta formació a Ciutat, Helena Paquier, es presenta ara a la llista municipal com a militant de MÉS després d'abandonar Esquerra per diferències amb la direcció. Tot plegat explica la candidatura de Pascual.

Per formar part de la llista es presenta l'actual regidora Neus Truyols (IV), els exdirectors generals d'Educació i d'Indústria, Miquel Perelló i Guillem Fullana, respectivament, i altres membres de les formacions a Ciutat com Llorenç Carrió, Macià Calafat, Xisca Prats, Xesc Mainzer, Xisca Mir i Jaume Calafat.



El + vist

El + comentat