TENSIONS INTERNES

El PSM suspendrà la seva federació amb Esquerra si no rectifica les acusacions de Lladó i reconeix els resultats de les primàries

Esperarà l'assemblea dels independentistes de dia 7 de desembre i si no responen a les exigències del seu soci podrien quedar temporalment fora de la coalició

El PSM-Entesa, el principal partit que integra MÉS, ha acordat aquest dimecres donar una darrera oportunitat a Esquerra després de la crisi interna generada dins la coalició. El màxim òrgan de direcció del PSM entre congressos, el consell polític, ha demanat als qui encara són els seus socis que reconeguin els resultats de les primàries que va fer MÉS el passat dia 15 i que rectifiquin públicament les acusacions que ha fet el seu president, Joan Lladó, que va denunciar tupinada i comportament racista en el procés. Si Esquerra no rectifica en l'assemblea que la formació té convocada per al proper 7 de desembre, el PSM deixarà en suspens l'acord de federació que té amb Esquerra i el restringirà de manera provisional a l'àmbit local, on es mantindria vigent. La decisió, si s'arribàs a prendre, tindria efectes sobre la coalició perquè l'acord de federació entre el PSM i Esquerra és el que permet que aquest darrer partit formi part de MÉS i, per tant, també podria suposar la suspensió de la pertinença d'Esquerra a MÉS.

La passa que ha fet el PSM en la reunió d'Algaida, en la qual han participat un centenar de militants, és la primera que no només afecta el president d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, sinó el seu partit en el seu conjunt. Fins ara, només s'havia actuat contra Lladó, que divendres fou suspès cautelarment com a membre de l'executiva de MÉS després que ni ell ni l'executiva del seu partit no rectificassin les acusacions de tupinada i de tractament racista en el procés de primàries. Pel consell polític del PSM, aquestes acusacions són "inacceptables", sobretot perquè Lladó no les ha rectificat, però tampoc no ha impugnat els resultats de les primàries. Per això, per majoria, ha demanat una rectificació pública que, en principi, no suposaria fer enrere la suspensió temporal de Lladó com a membre de l'executiva de MÉS. I, a la vegada, ha exigit un reconeixement dels resultats, una opció que Esquerra va obviar també en la seva executiva de divendres, tot i que els enviats de Barcelona ho havien plantejat per rebaixar la tensió.

Si Esquerra no respon favorablement a les exigències del PSM, el partit que lidera Biel Barceló automàticament optarà, de manera temporal, per restringir a l'àmbit local l'acord de federació amb Esquerra que un anterior consell polític del PSM va aprovar. La restricció, en principi, seria provisional, fins que es tornassin a negociar unes bases més sòlides de col·laboració entre els dos partits. Si s'arribàs a aquesta situació, la suspensió es traslladaria a MÉS perquè els seus òrgans decidissin què fer amb Esquerra, sobretot tenint en compte que l'acord de federació amb el PSM era el que permetia a Esquerra formar part de MÉS. Per tant, la suspensió temporal de l'acord de federació podria provocar també la suspensió temporal de la pertinença del partit de Joan Lladó a la coalició. En l'àmbit local, però, es respectarien els acords que s'hagin pres o que estiguin en procés per constituir coalicions d'àmbit municipal perquè s'entén que les assemblees locals són sobiranes.

Més continguts de

El + vist

El + comentat