Verger vol incloure compensacions a la cultura al nou REB

El candidat de MÉS per Mallorca al Congrés dels Diputats en les eleccions generals del 20 de desembre ha anunciat que si es triat diputat, al nou Règim Especial que presentarà MÉS inclourà compensacions als costos de la insularitat per a les companyies teatrals i de dansa, els grups de música, els promotors d'exposicions i mostres artístiques.

Verger ha recalcat que, com a Balears no és possible utilitzar el transport terrestre per a les relacions comercials, "recórrer al transport aeri o marítim repercuteix en els preus finals que, en ser més alts, resten competitivitat als productors de les Illes". El candidat calcula que a Balears es deixen de guanyar anualment 8.507 milions d'euros per costos d'insularitat, la qual cosa suposa una pèrdua d'un 18% del PIB en el cas de les exportacions i d'un 17,1% en importacions.

La insularitat fa que Balears exporti un 94% menys que la mitjana estatal i que importi un 52 %menys, ha destacat Verger, qui ha assenyalat que el món cultural illenc no és aliè a aquest greuge. Verger ha explicat que les companyies teatrals, de dansa, grups de música i artistes tenen serioses dificultats per donar a conèixer les seves creacions fora de les illes. "És un fet que no només els perjudica a ells també ens fa més petits com a país i ens resta moltes possibilitats de creixement", ha assegurat.

També contempla que el nou REB inclogui mesures fiscals per facilitar els rodatges de pel·lícules i documentals a les illes, amb l'objectiu de convertir-les en un plató de referència en el Mediterrani i d'afavorir les indústries que ho sustentin. Si és triat diputat, treballarà a més perquè retorni el patrimoni illenc de titularitat estatal, com els toros de Costitx, entre uns altres, i la cessió a la comunitat autònoma de les infraestructures culturals com a museus, arxius, biblioteques i teatres, amb una dotació econòmica suficient.

Més continguts de