OBSERVATORI

El somni del PSM

Amb els resultats de l'any 1995, la formació va creure que podia superar el PSIB; 20 anys després, s'hi acosta més que mai

A mitjan anys noranta, el PSM va tenir un somni: fer el sorpasso al PSIB i convertir-se en primera força de l'esquerra. No ho va aconseguir. Li va fallar l'estratègia i, en lloc d'atrapar els socialistes, va caure en representació i va entrar en una perillosa espiral de crisis internes. 20 anys després, MÉS queda a les portes de fer realitat aquella antiga aspiració del PSM i queda a poc més de 5.000 vots dels socialistes allí on es presenten. A Mallorca i Menorca, MÉS obté només un diputat manco que el PSIB.

Per arribar fins aquí, el PSM s'ha hagut de reinventar, ara en forma de MÉS, assumint que havia de prioritzar el discurs d'esquerra autòctona i deixar en un segon terme els plantejaments més sobiranistes, que hi són però que ja no marquen el relat de la formació. El guió ideat des de fa temps tenia lògica, però també incerteses –el PSM tenia un sostre– i riscos, sobretot quan irromp Podem, una formació que entrava de ple en el segment de votants que havia enfocat i que, a més, ho feia amb la frescor dels nous.

En un context favorable de creixement de l'esquerra, de canvi, però desfavorable perquè venia molt marcat pel bombardeig televisiu dels partits emergents, MÉS no només ha aguantat la irrupció de Podem, sinó que ha crescut més que mai i s'ha mantingut per sobre de la nova força a Mallorca i, sobretot, a Menorca. Incrementa un 64% els sufragis que va assolir fa quatre anys i aconsegueix gairebé 26.000 vots més, la major part a la Part Forana, però quasi un terç dels nous a Palma.

La formació ha canalitzat vot de canvi d'anteriors electors socialistes i d'abstencionistes, mentre que Podem creix sobretot a partir d'anteriors abstencionistes. MÉS recull la força de les marees, de la verda sobretot. I per primera vegada consolida vot urbà. Creix de manera important a Palma, es converteix en primera força a Manacor o a Ciutadella i, fins i tot, podria assolir la batlia de Maó.

Els d'ara són els millors resultats obtinguts mai per MÉS o pel PSM i això passa, a més, en un context de caiguda dels socialistes. La formació que lidera Biel Barceló supera sobradament els resultats de l'any 1995, aquells que la incitaren a somniar. En aquelles autonòmiques va sumar 41.000 vots i cinc diputats per Mallorca i 4.000 vots i un diputat per Menorca. Ara obté 59.000 sufragis i sis diputats per Mallorca i 6.500 i tres diputats per Menorca. Passa de sumar un 12,3% dels suports a tenir-ne un 15,3%. Però no només això. L'any 1995 estava a tres diputats i 27.000 vots del PSIB a Mallorca i ara està només a un diputat i 3.000 vots. L'any 1995, estava a tres diputats i 6.000 vots dels socialistes a Menorca, i ara té el mateix nombre de diputats i està només a 2.000 sufragis de distància del PSOE a Menorca. MÉS té més raons que mai per tornar a somniar.