JOCS OLÍMPICS 2016

El COI anuncia 45 casos de dopatge nous entre Pequín 2008 i Londres 2012

La xifra augmenta fins als 98 després de la repetició dels anàlisis en les proves recollides durant els dos Jocs anteriors

Gonzalo Romero
3 min
Laboratori antidopatge

BarcelonaEl caos, lluny d'arribar a un punt mort, segueix accentuant-se entorn als Jocs Olímpics, que arrenquen en 13 dies. Entre capítol i capítol de la més que possible no presència de la delegació de russa, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va anunciar ahir que l'anàlisi de la segona tanda de mostres recollides en les edicions de Pequín 2008 i de Londres 2012 ha revelat 45 nous casos de dopatge.

Un terç venen de la capital britànica i 30 dels Jocs organitzats a la capital xinesa. D'aquests, un total de 23 van ser esportistes que van pujar al podi, agreujant la situació i provocant que s'hagi d'obrir en un procés de redistribució de metalls. La xifra, que creix setmana sí setmana també, ha arribat als 98 expedients tacats que corresponen a quatre disciplines olímpiques que pertanyen, a la vegada, a vuit comitès olímpics diferents.

Els casos de l'any 2012 afecten a dos esports i a nou comitès olímpics nacionals. El COI, amb els informes a la mà, haurà de posar-se en contacte i informar a les diferents Federacions Internacionals dels esportistes que han infringit el codi antidopatge i que, per conseqüència, no podran acudir a Rio 2016.

L'organisme internacional vol evitar teories conspiratòries, com va assenyalar dijous el ministre d'esports rus, Vitali Mutkó, i ha repetit els anàlisis de les dues primeres tongades de mostres (1.243) recollides durant el període olímpic del 2008-12. El Comitè Olímpic Internacional seguirà amb aquesta mesura seguirà després de les competicions de l'agost amb l'anàlisi de la tercera i quarta sèrie. El seu president, Thomas Bach, ha reforçat la postura de "lluita decidida" de en contra de les pràctiques il·legals per millorar el rendiment d'un esportista.

A Rússia, tot igual

Si al cor de l'organització dels Jocs es compliquen els fronts oberts, a Rússia en sorgeixen de nous. 24 hores després de fer-se públic que l'atletisme del país continental no serà a Rio –a l'espera de la decisió del mateix COI–, Vladímir Putin ha ordenat aquest divendres crear una comissió independent per lluitar contra el dopatge. "Ha d'estar formada per experts russos i estrangers en els àmbits de la medicina, jurisprudència i figures conegudes de l'esport i de la vida pública", ha comentat durant la reunió del Govern rus.

El polític ha explicat que el seu objectiu ha de ser el de controlar el procés de realització del pla estatal de prevenció del dopatge. Amb una postura intel·ligent i possiblement estratègica davant l'actual panorama, Putin considera que aquest òrgan no governamental ha de ser encapçalat per "una persona amb una reputació intacta, que compti amb la confiança i el respecta de la família olímpica".

Ell mateix ha proposat Vitali Smirnov el degà del COI, exvicepresident de l'organisme (1978-82, 1990-94 i 2001-2005) i membre des de 1971. "Crec que hem de dirigir-nos a ell amb la petició que encapçali aquesta comissió", ha dit, abans de deixar clar les seves intencions: "La postura oficial de les autoritats russes, el Govern i el seu President ha de ser la de no permetre que existeixi el dopatge al món de l'esport. Aquest món ha d'estar net, i que es garanteixi la salut dels esportistes. Cal cooperar estretament amb la comissió disciplinària del COI, l'Agència Mundial Antidopatge i les federacions internacionals, siguin d'esports olímpics o no", ha subratllat.

Kremlinels esportistes russos que han jugat net pugui estar a les pistes de Rio

stats