Ensenyat torna la rèplica a Fernández Vara: "Els mallorquins som ciutadans de quarta categoria"

El president del Consell admet que "l'empobriment" de l'illa no és responsabilitat dels extremenys

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha dirigit una carta oberta al president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, en la qual afirma la necessitat de "fugir de prejudicis cap als extremenys i els pobles del sud en general", i cap a Mallorca "com un paradís".

Ensenyat emet la carta després que Fernández Vara digués que "sobra gent" com el president del Consell, en resposta a les seves declaracions en una entrevista a 'El Mundo', en la qual diu que els nins a Extremadura tenen tauletes, mentre que a Catalunya o Mallorca "van amb les mateixes pinturetes de fa 30 anys". En la missiva, Ensenyat intenta explicar la seva manera de pensar i les seves propostes en qualitat de president de tots els mallorquins, "entre els quals hi ha milers d'extremenys emigrats i els seus descendents que han fet també de Mallorca la terra d'acolliment" actual.

Ensenyat defensa que a l'illa "la realitat social és un drama per cada vegada més gent, amb una de les taxes de pobresa, exclusió i desigualtat més altes de tot l'Estat", com a conseqüència de la crisi econòmica, i a causa del "model territorial espanyol". "Els causants d'això no són els extremenys, només faltaria!", indica Ensenyat en la carta, en la qual afegeix que la realitat és que mentrestant "Balears és una societat cada vegada més empobrida".

Detalla que l'Arxipèlag balear aporta un 14 % del seu PIB als comptes de l'Estat, mentre que és la comunitat pitjor finançada del sistema i no aconsegueix apropar-se a la mitjana de comunitats com Extremadura, Madrid o Castella i Lleó en educació o sanitat. Ensenyat demana evitar també "prejudicis cap a la diversitat territorial de l'estat espanyol i el dret dels pobles a decidir el seu present i el seu futur", i pregunta a Fernández Vara si és conscient que els mallorquins són "ciutadans de quarta categoria en aquesta Espanya cada vegada menys gran i menys lliure".

"Jo crec, benvolgut president, que no. Que qualsevol comentari s'aprofita en aquesta Espanya cada vegada més rància per arremetre contra la diferència, vingui d'Extremadura o de Mallorca, però amb més força encara contra els qui vivim en la perifèria", contesta Ensenyat. Mentre això ocorri, assenyala, tots dos continuaran treballant perquè els seus pobles "puguin viure dignament, fent de contrapès als que fins ara sempre havien guanyat, siguin grans terratinents o grans hotelers".

El + vist

El + comentat