MÓN
Internacional 24/07/2011

L'assassí de Noruega confessa: "Van ser accions atroces però necessàries"

L'advocat del detingut per la massacre de l'illa noruega explica com s'ha defensat el seu client en els interrogatoris policials. Anders B. Breivik va actuar sol i va penjar immediatament abans de les seves accions un manifest islamòfob i anticomunista a internet

Redacció
3 min
Twitter sospitós Noruega

BarcelonaAnders Behring Breivik, el presumpte autor de la matança de Noruega, va actuar sol i va penjar immediatament abans de les seves accions un manifest islamòfob i anticomunista a internet, segons han confirmat aquest diumenge fonts policials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més de les 92 persones mortes en l'atemptat del centre d'Oslo i en el posterior tiroteig al campament d'estiu de l'illa de Utoya, 97 persones més van resultar ferides en els atacs.

La policia analitza ara el contingut del document titulat 2083 A European Declaration of Independence, en anglès i de 1.500 pàgines, en que entre altres coses declarava la "guerra de sang" contra immigrants i marxistes i que va ser penjat a internet el mateix divendres, poques hores abans dels dos atacs.

Behring descriu en aquest llarg text l'islam com "la principal ideologia genocida" i parla de llançar una creuada contra el "marxisme cultural".

D'acord amb les investigacions en curs, el llarg document està signat el divendres, a les 12.51, aproximadament una hora i mitja abans de l'esclat del cotxe bomba al complex governamental d'Oslo, on van morir set persones.

Una ahora i mitja després va irrompre armat a l'illa, on centenars de joves participaven en la trobada de les joventuts socialdemòcrates.

No se sent culpable

L'autor confés ha declarat que va cometre els crims sol, tot i que no es considera culpable de res. Segons informa Reuters, la policia ha de verificar encara que la seva declaració sigui certa i de moment no té més sospitosos dels crims, però algunes declaracions de testimonis a l'illa fan pensar a la policia que podia haver estat perpetrat per algú més.

D'altra banda, el pare d'Anders Behring Breivik, s'ha declarat en estat de xoc en saber que el seu fill era l'agressor, a qui no veu des del 1995. La policia ha fet públic aquest diumenge que l'autor de la massacre de Noruega, Anders Behring Breivik, ha assegurat que va actuar sol en la matança, que ha considerat "cruel però necessària". Una possibilitat que la policia ha d'aclarir perquè les declaracions d'alguns testimonis fan pensar que podia tenir algun còmplice.

Segons el cap de policia Sveinung Sponheim, el detingut ha admès els dos atemptats, l'explosió d'una bomba al centre d'Oslo, que va acabar amb la vida de set persones, i el tiroteig indiscriminat a l'illa d'Utoya, on se celebrava una reunió de les joventuts del partit governant, que s'ha endut almenys 90 vides.

"Atroces però necessàries"

Segons ha explicat el seu advocat aquest dissabte a la nit, el suposat autor ha assegurat que els dos atemptats van ser "accions atroces però necessàries" i que es van planejar durant "un llarg període". És el primer que se sap dels interrogatoris policials, segons ha avançat l'agència Reuters, que indica que dilluns el detingut compareixerà davant la justícia.

Però qui és Anders Behring Breivik? La policia ha explicat que és de nacionalitat noruega, que té 32 anys, que és alt i ros, i que se l'acusa tant del tiroteig al campament juvenil a l'illa d'Utoya –amb 85 morts– com de l'atac amb una bomba al centre d'Oslo –amb 7 morts. L'autor de la massacre al campament anava vestit de policia, cosa que li va permetre entrar-hi sense aixecar sospites.

El misteriós tuit del sospitós

Al Twitter hi ha un compte amb el nom d'Anders B. Breivik. Només té 2 seguidors i un sol tuit, escrit el 17 de juliol en anglès. Críptic: una frase cèlebreJohn Stuart Mill

Les forces de seguretat creuen que va actuar en solitari, segons les investigacions en curs.

Fòrums d'extrema dreta

Alguns llocs a la xarxa han fet públics els comentaris que Breivik ha fet en fòrums d'internet d'ideologia de dretes, como el de Document.no.

Suposat perfil al Facebook

Segons Reuters, Breivik és solter, cristià i d'idees polítiques conservadores. Li interessa el culturisme, la maçoneria, la caça i la música trance. Així figura en el seu suposat perfil del Facebook.

Segons la policia, el sospitós detingut és director de l'empresa Breivik Geofarm, una granja a l'est del país. La policia creu que els últims mesos va poder fer servir la granja per comprar fertilitzant –que es pot fer servir per fabricar explosius– sense aixecar sospites.

stats