Ucraïna
Internacional 24/04/2012

Iulia Timoxenko es declara en vaga de fam

La líder opositora ucraïnesa denuncia maltractaments quan la van traslladar per la força a una clínica per rebre tractament mèdic. L'exprimera ministra està sent jutjada per malversació de fons i evasió d'impostos

Agències
2 min
Timoxenko mentre la traslladaven a la clínica diumenge / REUTERS

KievLa líder opositora ucraïnesa, Iulia Timoxenko, s'ha declarat aquest dimarts en vaga de fam a la presó després de ser traslladada la setmana passada per la força a una clínica per rebre tractament mèdic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"En senyal de protesta contra el que passa a Ucraïna, Iulia Timoxenko s'ha declarat en vaga de fam", ha dit Sergei Vlasenko, advocat de l'exprimera ministra.

L'advocat ha denunciat que la seva clienta va ser maltractada quan la van traslladar divendres de la presó a una clínica especialitzada de la ciutat oriental de Járkov, on es va negar a sotmetre's a rehabilitació de l'hèrnia discal que pateix.

"Té els braços plens de morats i també té un gran hematoma a la panxa, que encara és molt evident tot i que ja han passat quatre dies", ha dit.

Timoxenko, que no pot aixecar-se del llit a causa dels forts dolors d'esquena, va ser traslladada a la clínica de la companyia estatal de transport ferroviari Urkzaliznitsia de la ciutat de Járkoc contra la seva voluntat, segons el seu advocat.

Després de negar-se a rebre tractament mèdic, Timoxenko va tornar a la presó. La viceministra de Sanitat del país, Raísa Moiseenko, va reconèixer que la van "traslladar sense el seu consentiment per escrit". Moiseenko va afegir que sabien que "Timoxenko insistia en reunir-se amb els seus advocats abans de començar el tractament".

A causa dels seus problemes d'esquena, l'opositora no va poder assistir la setmana passada a l'inici del segon judici contra ella per malversació de fons i evasió d'impostos.

L'opositora acusa al president ucraïnès, Víctor Ianukovitx, d'orquestrar una campanya de persecució política contra la seva persona i l'oposició.

La Unió Europea considera que Timoxenko no ha tingut un judici just i ha advertit al govern de Ianukovitx que el tractat d'associació i llibre comerç amb Ucraïna no serà subscrit fins que no se solucioni la situació de l'opositora.

stats