ÀFRICA
Internacional 20/01/2012

El Sudan del Sud deixarà de produir petroli perquè Khartum "no li robi"

Des de la creació de l'estat al juliol, el Sudan s'ha quedat amb els beneficis del petroli per cobrar-se les taxes de transport. El sud té un terç del cru al territori, però necessita els oleoductes del nord per vendre'l

Reuters
1 min

JubaEl Sud Sudan ha anunciat aquest divendres que s'està preparant per tallar gradualment la producció de petroli d'aquí dues setmanes, després que Sudan ha començat a quedar-se els beneficis del cru del sud per compensar el que considera "taxes de transport impagades".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Sudan i el Sudan del Sud s'enfronten a un conflicte d'interessos des que l'estat del sud es va independitzar el juliol. Juba, capital de Sudan del Sud, s'ha quedat, així, amb un terç de les reserves totals del territoris, però per vendre-les és necessari passar pel país veí.

Juba necessita transportar el petroli a través d'un oleoducte del nord per exportar-lo i encara no ha arribat a un acord amb Khartum sobre una taxa de transport, fet que ha suposat que el nord es quedi la major part dels beneficis.

"El ministeri del Petroli i la Mineria començarà un procés tècnic que ens ha de portar a aconseguir la decisió que hem liderat fins a tancar totes les exportacions de petroli. Això durarà una o dues setmanes", ha dit un portaveu del govern del Sudan del Sud, Barnaba Marial Benjamin.

"Hem pres aquesta decisió perquè el Sudan del Sud no es pot beneficiar, ara per ara, del petroli. La República del Sudan ens l'arrabassa amb força, i saquegen el cru que transportem a través de l'oleoducte", ha dit. "Quin sentit té que la república del Sudan del Sud produeixi cru per a la República del Sudan?".

stats