Àfrica
Internacional 08/03/2012

Un vídeo per ajudar a capturar un 'senyor de la guerra' arrasa a la xarxa

Un vídeo que vol fer "famós" un temible criminal de guerra ugandès per ajudar a pressionar perquè se'l capturi s'ha convertit en viral a internet

Ara
2 min

BarcelonaUna ONG nord-americana anomenada Invisible Children va llençar a la xarxa un vídeo de mitja hora aquest dimecres per ajudar a dur a la justícia un 'senyor de la guerra' ugandès, el líder guerriller Joseph Rao Kony. El vídeo –en anglès– s'ha convertit en viral i ja l'han vist més de 21 milions de persones a YouTube, i el 'hashtag' #StopKony i les paraules 'Uganda' i 'Invisible Children' van ser 'trending topics' mundials a Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com a cap de l'Exèrcit de la Resistència del Lord (LRA, per 'Lord's Resistance Army'), implicat en un conflicte continu i complex, Kony està acusat de supervisar el segrest sistemàtic d'incontables nens, fer rentats de cervell als nens que lluiten per ell, convertir les nenes en esclaves sexuals i matar aquells que no compleixen. Es creu que les seves forces han massacrat desenes de milers de persones a almenys quatre països centreafricans, i se les coneix per tallar els llavis de les seves víctimes. El Tribunal Penal Internacional busca Kony des del 2005 per càrrecs que inclouen crims contra la humanitat.

L'anomenada 'iniciativa Kony2012' de l'ONG té l'objectiu, segons l'entitat, de fer Kony "famós" per pressionar els polítics dels EUA –que a l'octubre van enviar forces especials a Uganda per aconsellar militars locals i ajudar a capturar o matar Kony– perquè s'assegurin que és detingut.

Dubtes al voltant de l'ONG

No obstant, com informa el diari 'The Guardian', alguns han plantejat sospites sobre Invisible Children i les seves motivacions. La revista Foreign Affairs ha acusat l'organització de "manipular fets per fins estratègics", i altres crítics apunten que la campanya crida el públic a pressionar els EUA perquè continuïn treballant amb l'exèrcit ugandès, que té el seu propi registre d'abusos i violacions dels drets humans.

stats