Internacional 17/03/2013

Cinc militars espanyols van maltractar dos presos iraquians, segons un vídeo difós per 'El País'

El diari fa públic un enregistrament fet a la base espanyola a Diwayina coincidint amb el desè aniversari de la guerra de l'Iraq,

Ara
1 min

Barcelona'El País' ha posat en entredit la imatge humanitària dels militars espanyols a la guerra de l'Iraq aquest diumenge amb un vídeo on, segons el rotatiu, es pot veure com cinc militars espanyols colpegen brutalment dos reclusos iraquians a base militar de Diwayina. Les imatges van ser enregistrades per un sisè soldat que davant la pallissa afirma que "a aquest ja se l'han carregat". Segons testimonis consultats pel diari, el centre de detenció espanyol era un barracó de cinc cel·les. La custòdia dels presoners estava a càrrec del cos de guàrdia, una secció de 30 homes. El guàrdies, segons aquests mateixos testimonis, no tenien la formació necessària per custodiar detinguts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El rotatiu recorda que un mes després d'arribar a l'Iraq, el setembre del 2003, els comandaments van rebre un document de la Sección de Inteligencia del Estado Mayor titulat 'Procedimiento de detención y actuación con el personal detenido'. Aquesta guia afirmava, segons el diari, que "durant i després de la detenció s'utilitzarà la mínima violència possible". Mentre que els detinguts per delictes comuns eren entregats a la policia local, els insurgents eren conduïts al Centre de Detenció de Brigada de Base Espanya.

stats