Publicitat
Publicitat

COMPTES PÚBLICS

El Govern s'estalviarà 75 milions més el 2015 amb la condonació dels interessos del deute amb l'Estat

Marí destaca que Montoro millora d'aquesta manera el finançament de Balears

El Govern s'estalviarà 75 milions d'euros més el 2015 amb la mesura anunciada ahir pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de perdonar el pagament dels interessos de les comunitats autònomes que tenen deute contret amb l'Estat a través del mecanisme de pagament als proveïdors i del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). La mesura, avançada en el Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha fet aquest dimarts a Madrid, serà aprovada pel Consell de Ministres el proper 26 de desembre.

En el cas de Balears, l'estalvi de 75 milions d'euros que s'aconseguirà ara se suma al de 133 milions que havien de suposar la rebaixa dels interessos i l'ajornament d'amortitzacions anunciat anteriorment. "El ministre està arreglant per la via de la despesa la millora del finançament autonòmic que no s'ha aconseguit per la via dels ingressos amb la reforma del sistema de finançament", ha assegurat el conseller d'Hisenda balear, Josep Vicent Marí, qui ha valorat positivament el paquet després de la reunió. Marí també n'ha destacat una altra mesura que beneficiarà particularment les Balears: que el venciment del deute contret amb banca nacional també es podrà finançar a cost zero.

Actualment l'Administració autonòmica balear suma un deute amb el govern de l'Estat de 3.476 milions d'euros a través del Fons de Liquiditat Autonòmica i del mecanisme de pagament als proveïdors, dos instruments que l'Estat va crear per finançar el deute d'aquelles comunitats que no podien acudir als mercats financers. Si fins ara aquests mecanismes oferien interessos inferiors als de mercat, a partir de l'any vinent aquests costos seran zero. A més del deute amb l'Executiu estatal, Balears deu als bancs 3.200 milions d'euros i en té 855 més en lletres i bons. També deu 52 milions a associacions publicoprivades.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT