MOROSITAT
Portada 02/07/2015

L'Administració pública de les Illes Balears tarda més de 3 mesos a pagar els proveïdors

La morositat en els pagaments al sector privat tripliquen el que estableix la llei, segons l'Associació de Treballadors Autònoms  

M. Pinya
2 min
ARXIU

PalmaLes diferents administracions públiques de les Illes Balears tarden 96 dies en fer front a les factures que mantenen amb els seus proveïdors. Aquests més de tres mesos se situen per damunt de la mitjana estatal, que a juny de 2015, fou de 93 dies, segons consta en l'informe elaborat per l'Observatori del Treball Autònom de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), realitzat a partir d'una enquesta trimestral a treballadors autònoms proveïdors habituals del sector públic i també privat.

Tanmateix, les Illes Balears no són les que més tarden. En aquest extrem hi ha l'Aragó, amb 149 dies de mitjana; el País Valencià, amb 145 dies; i Extremadura, amb 132 dies. A l'altra banda, les que menys incompleixen la Llei de morositat són la Rioja, on les seves administracions tarden 47 dies de mitjana; el País Basc, 49 dies, i Navarra, 51.

En general les xifres no són bones, destaca ATA. I tant la Llei de morositat com la Directiva Europea de Lluita contra la Morositat no han servit de gaire, ja que les administracions públiques no només no s'hi han adaptat, sinó que en el darrer trimestre el període mitjà de pagament encara s'ha incrementat en 8 dies més respecte de l'informe anterior.

Aquest increment, del 9,4%, supera fins i tot els 90 dies de mitjana que es varen tardar en cobrar de mitjana el mes de desembre de 2014. I desfà el descens del 5,6% de mitjana registrat entre gener i març.

Les Illes Balears, de fet, és una de les comunitats autònomes que ha incrementat els períodes de pagaments un 35,2%, passant dels 71 dies als 96. També han augmentat aquest temps de fer front a les factures Extremadura, amb 51 dies de mitjana més; o el País Valencià, que ha passat dels 119 als 145 dies. Per contra, 8 comunitats sí que han aconseguit reduir els terminis, com Castella i Lleó, on més s'ha notat el descens, passant de 84 dies de mitjana als 75 actuals; o el País Basc, que ha passat dels 51 dies a 49.

L'informe distingeix també els pagaments per tipus d'administració i conclou que les administracions autonòmiques són “amb diferència les més moroses i les que més tarden a pagar les factures pendents”, a més de ser les que més han augmentat els dies de pagament, passant dels 107 dies de mitjana en què pagaven el març de 2015, als 118 dies actuals, un 10,3% més.

Pel que fa a l'Administració local (ajuntaments), per a la qual treballen la gran majoria dels autònoms, segons ATA, “ha estat la que més esforç ha fet”, com a conseqüència dels plans de pagament que s'han posat en marxa. Però aquí també s'ha notat l'increment aquest darrer trimestre, que s'ha situat en 5 dies més.

L'administració central paga, per part seva, amb un temps mitjà de 44 dies, 2 més que el març passat.

Quant al sector privat, també s'ha produït un augment dels terminis de pagament el darrer trimestre, segons ATA. Si el mes de març, de mitjana es tardaven 83 dies, entre abril i juny se n'han trigats 85.

stats