MURO

Arranca la temporada de toros amb turistes russos dins la plaça

Una seixantena d’antitaurins es concentren contra les corregudes

Les places de Mallorca confirmen la seva aposta per oferir les corrides de toros com una parada més en l’oferta d’alguns paquets turístics i intentar millorar-hi així l’assistència de públic. A la primera correguda de la temporada, que va tenir lloc ahir a Muro, hi varen assistir centenars de turistes, la majoria dels quals eren vinguts de Rússia, que arribaren a La Monumental amb autocar. Un dels grups ho féu custodiat per una dotació de guàrdies civils.

Fora de la plaça, una seixantena d’antitaurins convocats pels col·lectius V de Vegana i ICA Animalista es varen concentrar per protestar contra el que qualificaren de tortura animal. També varen aprofitar per demanar la prohibició dels toros a les Illes Balears, tal com s’ha fet a Canàries i a Catalunya. S’hi pogueren sentir eslògans com “Mallorca no assassina, Mallorca antitaurina” i alguns insults als afeccionats que entraven a la plaça. La protesta es va dur a terme de manera pacífica. Tot i això, hi hagué moments de crispació, com quan alguns membres de penyes taurines feren com si capejar els manifestants. Els antitaurins varen contestar amb crits i tirant algun llibre dels que havien dut per “intercanviar” cultura contra la tortura animal.

Entre les pancartes que es varen poder veure, n’hi havia d’escrites amb altres idiomes, a part del castellà (la majoria) i el català. És el cas de la que portaven dos anglesos residents a Porreres que participaven en la protesta. “Hem vingut perquè hi ha molts turistes que vénen enganats”, digué la dona; “els fan creure que això és una festa mallorquina, però no ho és: és una cosa espanyola”, puntualitzà. Alguns grups d’estrangers no varen poder veure la pancarta perquè entraren per una porta lateral. D’aquesta manera, els organitzadors evitaren que topassin amb les protestes, que es feien davant la porta principal.

El grup de manifestants també denuncià l’entrada de menors a la plaça. De fet, es pogueren veure molts al·lots que intentaven entrar-hi acompanyats, però que hi desistien en sentir els crits dels manifestants. D’altres sí que acabaren ficant-se dins el recinte, mig d’amagat gràcies als acompanyants adults. Cal recordar que a les Illes Balears està prohibida l’entrada dels menors de 16 anys a les places de toros i les multes poden ser de 6.000 euros.

Pel que fa a la presència de polítics a la plaça, s’hi pogué veure la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, que és aficionada als toros. La institució insular que representa ha estat interpel·lada en diverses ocasions perquè declari Bé d’Interès Cultural la “festa” i faci derogar el decret que no deixa entrar els menors a les places.

Amb la correguda de Muro, comença la temporada taurina de Mallorca, que previsiblement inclour+e una o dues actuacions a les places que encara hi ha en actiu a l’illa: Inca, Palma i Alcúdia.

El + vist

El + comentat