CASETES DELS CAPELLANS

A la Fiscalia per haver arrasat dues dunes

Una veïna acusa un particular de llevar l’arena i tallar quatre pins per aplanar el camí a ca seva

Una veïna de les Casetes dels Capellans (Muro) ha denunciat un altre veí a la Fiscalia, a qui acusa d’haver arrasat dues dunes i tallat quatre pins. Segons apunta en un primer escrit, presentat al jutjat el 29 de maig, la intenció del denunciat seria voler aplanar el camí per arribar a casa seva. En el mateix document afirma que tem que l’Ajuntament, a qui havia alertat dels fets prèviament, no hi actuï.

Una setmana abans que la denunciant posàs els fets en coneixement de la Fiscalia, el presumpte infractor entrà un escrit al Consistori en què demanava permís per “netejar” la part de darrere de ca seva -la caseta número 159-, perquè estava bruta d’“herba seca, canyes i altres coses” i posar una barrera. Segons afirma en l’escrit, la intenció era poder accedir més fàcilment a l’habitatge, ja que es veia obligat a aparcar cinquanta metres enfora.

El regidor de MÉS a l’Ajuntament, Jaume Payeras, denuncià ahir la passivitat del Consistori davant aquest afer i l’acusà de connivència amb el denunciat. Segons indicà, l’escrit posterior per demanar permís per fer net el terreny demostraria que hi ha actuat. “Es podria tractar d’un delicte mediambiental”, digué l’edil. Per part seva, el batle, Martí Fornés (Convergència Democràtica Murera), se’n desentengué. Va assenyalar que el tècnic de Medi Ambient ha inspeccionat la zona i elaborat un informe. Ara bé, es negà a revelar què s’apuntava en l’esmentat document. “Els informes no són públics”, digué, i afirmà després que si finalment es demostra que s’ha comès una infracció urbanística, s’hi actuarà.

Després de les denúncies i la inspecció del tècnic, dimarts passat la veïna féu saber a la fiscal que l’Ajuntament “no hi ha actuat” i que el batle i el regidor responsable no han donat ordre al tècnic per investigar-ho. En aquest escrit, aporta fotografies que demostrarien que s’ha eliminat una nova duna: la segona.

Les casetes

Les Casetes dels Capellans estan en una situació urbanística peculiar. Segons les normes subsidiàries, són sòl urbà, però la Demarcació de Costes les va incloure provisionalment en la zona de domini públic maritimoterrestre. Aquesta nova consideració va posar en alerta els veïns que temeren haver d’abandonar les seves casetes d’estiueig.

Oficialment, les cases són propietat de l’Ajuntament, que les dóna en concessió als veïns a canvi d’un cànon anual. El requisit per accedir-hi és residir a Muro i acreditar que s’hi viu des de fa almenys cinc anys. Actualment no hi ha rotació d’habitatges, ja que els veïns volen deixar d’ocupar una de les cases. Els que en gaudeixen són en general els descendents dels murers que ocuparen la zona el 1929. Els habitatges no es poden ni llogar ni vendre.

La zona configura la delimitació natural entre els termes de Muro i de Santa Margalida. El nucli ocupa un terreny d’uns 70.000 metres quadrats ocupat per casetes pel mig del pinar i damunt la zona dunar, a pocs metres de la mar.

El + vist

El + comentat