ELECCIONS MUNICIPALS

Muro: sis partits obligats als pactes

Resultat obert després d'una legislatura amb un tripartit conservador

Després d'una legislatura plàcida, si es compara amb els conflictes viscuts durant el mandat 2007-2011 arran de la polèmica per la construcció d'un camp de golf a Son Bosc, Muro arriba als comicis del 24-M amb sis candidatures i poques cares noves. L'única que s'estrena com a cap de llista –i l'única dona– és la candidata del PSOE, Margalida Portells, que fa quatre anys va ser segona i que ha estat regidora a l'oposició. UPyD, per la seva banda, ha renunciat a presentar-s'hi. Fa quatre anys tan sols aconseguí 21 vots.

Un tripartit format per Convergència Democràtica Murera (4), agrupació independent que ha ostentat la batlia, el Partit Popular (2) i la Lliga Regionalista (1) ha governat el municipi durant aquests quatre anys. Sense majories absolutes a la vista, la formació d'un nou pacte per al proper mandat és el més probable. La incògnita és qui el formarà.

CDM hi torna a presentar Martí Fornés, successor de l'hoteler i exbatle del municipi Miquel Ramis. Aspira a mantenir-se com a força més votada. S'ha de tenir en compte, però, que la tendència durant els darrers anys ha estat la de la progressiva pèrdua de vots, ja que part del seu electorat és el de més edat. El PP, soci natural de CDM, torna a presentar-hi Joan Escalas, que durant aquesta legislatura també ha ostentat el càrrec de director insular de Caça. 

Pel que fa a la dreta regionalista, la Lliga i Convergència per les Illes no han arribat a un acord i hi concorren per separat. Miquel Porquer, de la Lliga, es presenta amb El Pi. Per part seva, Rafel Gelabert ha recuperat la formació Unió Independents de Muro, fundada fa 20 anys i ara amb un logo nou, uns estatuts renovats i oberta al pacte amb totes les formacions.

L'agrupació MÉS per Mallorca posa Jaume Payeras al capdavant, que durant aquests quatre anys ha estat regidor per Entesa. Té l'aspiració de reforçar la seva presència al Consistori. Si aconsegueix un edil més, aquest serà Miquel Àngel Tortell, portaveu de l'Assemblea de Docents. El PSOE, amb dos regidors, ha de fer front al desgast de les seves sigles en l'àmbit estatal. Això no obstant, la no-aparició d'altres agrupacions (Podem i Guanyem) al municipi juga a favor seu.

Muro concentra la població al nucli urbà, però bona part de la tasca de govern afecta o està determinada pels interessos a la seva zona costanera, on es concentra una considerable planta hotelera.

El municipi té en el seu historial dos exbatles condemnats amb sentència ferma. Un és Miquel Ramis, fundador del partit CDM, que fou condemnat a 10 anys d'inhabilitació per prevaricació, un delicte que va prescriure. L'altre és Jaume Perelló (UM), que governà durant quatre anys i fou condemnat a un any de presó, tot i que no hi hagué d'entrar, per manipular els comicis municipals de 1999.

El + vist

El + comentat