S'inicien les obres del nou arxiu municipal a la seu de l'antiga cooperativa agrícola de Muro

En aquesta primera fase es realitzarà l’estructura i la coberta amb un pressupost de 306.009 euros

Aquest dilluns s'inicien les obres de la primera fase del que serà el nou arxiu municipal de Muro, que serà a la seu de l'antiga Cooperativa Agrícola Murera. El batle, Martí Fornés, ha afirmat que "avui és un dia important, perquè després de set anys d’entrebancs tècnics i pressupostaris podem dir que s’inicien les obres del nou arxiu municipal". Aquesta primera fase l’executa l’empresa petrera S’hort d’enfora, amb un pressupost de 306.009 euros, que procedirà a buidar i apuntalar l’edifici per realitzar l’estructura i la coberta del nou arxiu municipal.

Els darrers temps s’ha fet evident la necessitat d’habilitar una nova ubicació per a l’arxiu municipal que actualment ocupa bona part de la segona planta de la Casa Consistorial, amb més documents repartits pel primer pis i la planta baixa. El creixent
volum de la documentació generada per l'ajuntament, assegura el mateix consistori, ha obligat a cercar altres dependències municipals com a dipòsits provisionals. En uns i altres indrets es procura tenir els documents en bones condicions. Tot i així, aquestes no solen esser les adequades i s'ha evidenciat la necessitat de construir un arxiu capaç i suficient.

Les obres de modernització de l’ajuntament que es varen dur a terme fa uns anys per a la dotació d’accés a minusvàlids, ascensor i l’habilitació de part de la segona planta com a oficines del departament d’Urbanisme, varen limitar l’espai disponible de l’arxiu municipal. Així, amb la intenció de resoldre definitivament el problema, i després d'una llarga reflexió tècnica i política, s’optà per la reforma de l’edifici de l’antiga Cooperativa Agrícola Murera, l'any 2007. Un edifici de propietat municipal
des de l’any 1987, que fins fa poc temps s’utilitzava com a magatzem i que va ser aprofitat per diferents entitats del poble.

El nou edifici comptarà amb una àrea de servei (oficines i sales de consulta) i una àrea de dipòsit (lloc per guardar documents) amb una capacitat aproximada de 2.000 metres lineals de prestatgeries, així com tots els mitjans de conservació i seguretat adequats –llum, temperatura, humitat,...-. L'edifici tendrà una ampla sala polivalent.

L’arquitecte Joan Oliver, encarregat de redactar el projecte, seguint les pautes de l'inicial dels arquitectes Antoni Domingo i Josep Reynés, ha tengut en compte la preservació màxima dels valors arquitectònics originaris de l’edifici, ja que està parcialment protegit pel Pla General de Muro. Tot i que amb els requeriments de la normativa actual és impossible mantenir l’estructura original, es conservaran els pilars i les dues façanes de l'edifici projectat l'any 1945 per l'arquitecte Lluís Fuster i que va ser testimoni de l'època de major esplendor de l'agricultura murera.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Miquel Porquer, ha assegurat que "era un tema molt necessari que s’ha intentat fer amb fons propis, cosa que ha retardat l’inici de les obres, però que tot i això, amb les modificacions i millores pertinents que s’han fet, permetran que Muro tengui un dels arxius més importants de Mallorca".

 

El + vist

El + comentat