SIMBOLOGIA

L'Ajuntament no té competència per treure la bandera feixista d'un veí a l'entrada de Muro

Un informe municipal així ho diu

L'Ajuntament de Muro no té competència per retirar la bandera amb simbologia franquista que un veí fa onejar des del pati de ca seva a l'entrada del municipi, venint per Sineu. Un informe elaborat pel secretari conclou que no es tracta d'un símbol il·legal, sinó anticonstitucional, la legalitat del qual hauria de decidir un jutge. "L'Ajuntament de Muro no és competent per declarar la il·legalitat d'una bandera", indica el text.

De moment, l'Ajuntament no preveu prendre cap mesura perquè la bandera ha estat retirada des de fa uns mesos, segons ha informat aquest dilluns el Consistori. Això no obstant, la realitat és que el símbol continua hissat, però com que està espenyat, l'àguila feixista no és visible.

La polèmica arran de l'exhibició pública d'aquest símbol franquista va sorgir durant un ple l'any passat. El portaveu de Convergència per les Illes, Rafel Gelabert, va demanar si el Consistori no incomplia una moció pròpia que prohibeix l'exhibició feta per part de particulars de simbologia que exalti la dictadura.

L'enaltiment del feixisme a Muro té altres casos. Un veí de les Casetes dels Capellans sol exhibir una bandera franquista durant les festes d'estiu al seu terrat. L'any 2008, qui era llavors batle, Jaume Perelló, defensà que l'Ajuntament no és competent en aquest cas i que correspon actuar a la Guàrdia Civil.