CORRUPCIÓ POLICIAL
Portada 29/01/2015

Navarro, Gijón i Isern neguen la connivència amb la trama que adverteix la jutgessa

El regidor imputat calla, el tinent de batle ho nega tot i el batle es disculpa, però coincideixen a apuntar que la majoria dels casos que s'investiguen són de l'anterior legislatura

Lluís Planas
5 min
El regidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, manté que la seva imputació res té a veure amb la trama. ISAAC BUJ

PalmaEls actuals responsables polítics de la Policia Local de Palma, Guillermo Navarro, Álvaro Gijón i Mateu Isern, han negat en el ple de Cort qualsevol tipus de connivència entre l'equip de govern o el PP de Palma amb la trama corrupta dins el cos policial, com ha advertit que es produeix la jutgessa instructora del cas, Carmen González, que en les seves diligències sosté que hi havia "alts càrrecs policials i superiors polítics" que "emparaven els individus sospitosament corruptes", premiant-los amb ascensos, mentre que la seva resposta als agents que denunciaven les irregularitats era "obligar al silenci".

El regidor de Seguretat Ciutadana, el tinent de batle responsable de l'àrea i el batle han coincidit a negar aquesta connivència, denunciada durant el ple pels grups del PSOE i MÉS, i també a defensar que el model policial que s'ha implantat a Palma durant aquesta legislatura "ha funcionat" malgrat els escàndols de presumpta corrupció que s'han anat destapant des del setembre del 2013, a partir de la filtració de les proves d'oposició a oficial i la seva connexió amb la banda mafiosa Àngels de l'Infern. La tercera coincidència entre tots tres ha estat afirmar que la majoria dels casos que s'investiguen s'haurien comès durant la passada legislatura.

A partir d'aquí, l'actitud de tots tres ha estat diferent en funció de la seva situació política. El regidor està imputat en la causa, per la qual cosa ha callat sobre la majoria de qüestions; el tinent de batle és també el número dos del PP de Palma i tornarà a ser l'home fort de la llista de Marga Durán, i ho ha negat tot rotundament; mentre que el batle es troba de retirada i ha demanat disculpes als ciutadans per la situació, a més d'assumir ell tota la responsabilitat i comprometre's a fer tot el que estigui en les seves mans fins que acabi el seu mandat per aclarir el cas.

Així, Navarro, que compareixia a petició pròpia, ha passat de puntetes sobre les actuacions judicials, excusant-se amb el secret sumarial i defensant que en el seu moment es prengueren "mesures polítiques contundents des del primer minut" amb la destitució de l'intendent Antoni Vera i el director general de Seguretat Ciutadana Enrique Calvo. Navarro sí ha donat més explicacions al ple sobre la seva imputació, juntament amb la de l'actual cap de la Policia Local, Joan Mut, i ha afirmat que just respon a l'obertura d'un expedient sancionador contra un agent que col·laborava amb les investigacions, per la qual cosa pesa sobre ell un possible delicte d'obstrucció a la justícia.

"Que exploti tot d'una vegada"

"L'expedient complia tots els requisits perquè tenia el vistiplau d'un oficial, un subinspector, un major i un comissari", ha dit, "i per això l'obligació del cap de la Policia i la meva era signar-lo". Navarro ha reiterat que no pensa dimitir, com li ha tornat a exigir l'oposició, i ha dit tenir "tranquil·litat absoluta" respecte de la seva imputació, arribant a dir que ara mateix la seva única preocupació és "que exploti tot d'una vegada" sobre aquest cas. Tant Antonio Donaire (PSOE) com Antoni Verger (MÉS) li han exigit la dimissió per "dignitat i responsabilitat" i per "no arrossegar el nom de la Policia Local de Palma" i, en cas de no fer-ho, han instat el batle Isern a destituir-lo.

Un debat més dur s'ha produït amb motiu de la compareixença d'Álvaro Gijón, que ho feia a petició del grup de MÉS i que també ha respost a les acusacions de Donaire, exregidor socialista de Seguretat Ciutadana, que l'ha assenyalat com a responsable de la implantació d'un model policial "partidista i sectari a les ordres d'aquest òrgan de govern i del PP de Palma". Tant ell com Verger (MÉS) han instat Gijón a explicar la seva relació amb alguns dels agents detinguts, apuntant a la seva afinitat amb el PP de Palma.

El tinent de batle, que va ser regidor de Seguretat Ciutadana sota el mandat de Catalina Cirer entre 2005 i 2007 i responsable de la creació del Grup d'Actuació Preventiva (GAP) sobre els membres del qual se centren la majoria de les investigacions, ho ha negat "absolutament tot". "Connivència zero, cap ni una", ha contestat. També ha assegurat que durant aquesta legislatura no s'han canviat els comandaments que hi havia durant l'anterior i ha instat Donaire a explicar per què no actuà durant la seva etapa com a regidor si ell mateix va encarregar a uns detectius que investigassin una sèrie d'agents. Ha apuntat així que molts dels casos que s'investiguen responen a etapes anteriors a aquesta.

MÉS demana a Gijón per Cursach

Gijón també ha hagut de contestar al portaveu de MÉS, Antoni Verger, que ha dit que "la connivència política entre empresaris nocturns, polítics i agents era un secret a crits" i després ha llançat al tinent de batle una bateria de preguntes sobre la seva relació i la del president del PP de Palma, José María Rodríguez, amb l'empresari Bartomeu Cursach i els germans Pascual, del grup Pabisa, apuntant que haurien gaudit de privilegis del PP. "No és veritat que vostè ha sopat, s'ha reunit i ha anat de copes amb el senyor Cursach i que també ha mantingut una relació de màxima confiança amb agents detinguts?", li ha arribat a demanar Verger.

"Ni conec el senyor Cursach ni l'he vist en la meva vida", li ha contestat Gijón, que ha aprofitat per recordar que l'establiment Megapark, propietat de l'empresari a la Platja de Palma que Verger havia apuntat com a beneficiat, "es va tancar quan jo era regidor de Policia i el tinent de batle d'Urbanisme era Rodrigo de Santos, d'aquí la seva mala relació que s'ha evidenciat a la comissió de Son Espases". Allò que no ha negat Gijón és que mantingués alguna reunió abans de les passades eleccions amb agents que ara han estat detinguts, "per parlar del millor model policial que s'havia d'implantar".

Isern diu que "no s'ha posat de perfil"

No estava previst, però, després que els grups de l'oposició l'acusassin directament "d'incapacitat" per resoldre la situació dins la Policia Local, el batle Mateu Isern ha volgut intervenir per tancar el debat. Ha reiterat les seves "disculpes als ciutadans" per "no avançar-me a aquests problemes", dels quals s'ha fet "absolutament responsable", però també ha advertit l'oposició que "s'ha de ser extremadament prudent perquè, potser, una part extraordinària dels fets que s'investiguen no són d'aquesta legislatura, sinó de l'anterior".

Isern ha defensat que davant els casos que s'han anat destapant dins la Policia Local de Palma "no m'he posat de perfil" i ha assegurat que en el que li queda de mandat la seva "màxima preocupació" és "resoldre al màxim la situació, detectar tot allò que no hagi de tornar a succeir i que el proper govern no es trobi amb aquest problema", que ha qualificat d'"endèmic". Per això s'ha compromès ha prendre mesures, algunes de les quals ha dit que ja s'estan aplicant, i a "col·laborar sense limitació" amb la justícia.

stats