POLÍTICA
Balears 23/06/2015

La negociació PSIB-MÉS entra en la recta final amb l'organigrama del Govern

Aquest dimecres es reprenen les negociacions per formar un executiu que compartiran amb tota probabilitat després del desbloqueig pels consells

Jaume Perelló
3 min
/ISAAC BUJ

PalmaL'acord entre les direccions de MÉS per Mallorca i de MÉS per Menorca de desvincular completament les negociacions del Consell menorquí amb les del Govern han permès que els ecosobiranistes i el PSIB es puguin asseure a partir d'aquest dimecres per tal de decidir l'organigrama d'un Govern que compartiran amb tota seguretat.

Fonts properes a ambdues formacions han admès que una vegada es va tancar la presidència del Consell de Mallorca per a MÉS, la tensió i el distanciament es varen dissipar de manera considerable, i per tant es donava per fet que la represa de les negociacions era imminent. Tot i que aquest dimarts dematí Biel Barceló, que s'ha entrevistat amb la presidenta del Parlament, la qual està fent la ronda de contactes amb tots els portaveus de grups parlamentaris, ha dit que fins dijous MÉS no confirmarà el suport a la investidura de Francina Armengol com a presidenta, tant des d'unes files com des de les altres es considera ja un fet el vot dels diputats ecosobiranistes. Només un improbable enfrontament entre ambdues formacions amb vista a la confecció de les àrees del Govern i els noms dels seus màxims responsables impediria que dijous MÉS no anunciàs el seu sí a Armengol.

De fet, MÉS ha assegurat aquest dimarts que “les converses tindran com a objectiu aconseguir un compromís ferm d’aquestes dues formacions per millorar el finançament de les Illes Balears i garantir la connectivitat aèria com dues passes imprescindibles per poder tenir uns serveis públics dignes i per garantir el benestar de totes les persones que viuen en aquesta terra”.

Per tant, el pacte d'esquerres entra en la recta final. Aquest dimecres dematí, PSIB i MÉS començaran a parlar de l'organigrama de l'Executiu, una vegada que els continguts del projecte polític compartit, anomenats “acords pel canvi”, estan molt avançats. També sembla indiscutible que Biel Barceló serà el vicepresident i portaveu de l'Executiu i que hi haurà un repartiment prou equitatiu del nombre de conselleries.

El punt que segurament generarà més fricció entre els socis és la cartera de Turisme. MÉS considera que no pot quedar únicament amb les àrees d'altres ocasions i que el seu creixement mereix l'accés a carteres, per exemple, de l'àmbit econòmic. Per això, els ecosobiranistes aspiren a una conselleria amb Economia i Turisme, mentre que es dóna per fet que els socialistes reivindicaran amb força Turisme.

Als socialistes els preocupa la gestió de la taxa turística, un compromís impulsat per Podem i MÉS, i al qual el PSIB es va sumar però conscient del que havia passat en el primer Pacte de Progrés amb la iniciativa de l'ecotaxa. Per això, els d'Armengol volen tenir controlat Turisme.

En la resta d'àrees sembla que no hi haurà gaire discussió, ni per l'organigrama en si, que s'espera resoldre entre dimecres i dijous, i ni pels noms dels consellers i conselleres. Martí March, catedràtic de la UIB, independent en les llistes del PSOE i persona de gran prestigi dins el món de l'educació, es considera el millor posicionat per a la cartera d'Educació. Una responsabilitat gens senzilla tenint en compte que haurà de recompondre la trencadissa educativa dels darrers 4 anys.

Un dels altres elements que hi haurà sobre la mesa de negociació és la divisió de la macroconselleria de Territori, Medi Ambient i Agricultura. Fonts properes als partits progressistes consideren que la seva mida és excessiva i asseguren que hi ha hagut cert descontrol i importants errades en la gestió de Gabriel Company. S'estudiarà crear dues conselleries, una amb Agricultura, i aspectes ambientals com espais naturals o recursos hídrics, i una altra amb Territori i Mobilitat.

stats