Si no veieu correctament aquest missatge, feu clic aquí
13 d'octubre del 2019
Hipoteca a tipus fix o variable?

Confesso que és un tema que em té captivat. És una disjuntiva decisiva per a les persones que han de formalitzar una hipoteca. Històricament, a Catalunya i Espanya no hi havia debat: les hipoteques es feien a tipus variable (la majoria d'elles oscil·len segons el que digui l'Euríbor). Les de tipus fix eren residuals. Ara, en canvi, les hipoteques que concedeixen els bancs catalans són majoritàriament a tipus fix: l’any passat, sis de cada deu hipoteques de CaixaBank i el Sabadell van ser d'aquest estil. Darrerament els bancs s’han llançat agressivament cap a aquesta mena de producte. Amb l’Euríbor en negatiu, el tipus fix garanteix als bancs una entrada d'ingressos més alta en aquests anys tan complicats per al sector.

Quan els bancs s’hi van llançar, asseguraven que el tipus fix que oferien eren una ganga perquè, tard o d’hora, l’Euríbor pujaria i aleshores els tipus (tant els fixes com els variables) quedarien per sobre del llindar que pagava el client. Quan els bancs prometien això era l’any 2015  o 2016. Però va arribar el 2017 i els tipus segueixen en mínims històrics, i l'Euríbor també. I el 2018 i el 2019, igual. I ara el mateix BCE ja insinua que no es pot comptar amb una pujada dels tipus d’interès en tot el 2020 i qui sap què passarà en el futur. Tots aquells que tinguin una hipoteca a tipus fix estan tranquils perquè no tindran cap ensurt: sempre pagaran la mateixa quota per la seva hipoteca. Però a mesura que vagin passant els anys, segur que els haurà sortit a compte? A l’altre bàndol, els que tenen una hipoteca a tipus variable han estat gaudint en els últims anys d’unes condicions excepcionalment barates, i per sorpresa de tothom aquesta situació s'està allargant i és difícil preveure quan començarà a canviar.

Arribats a aquest punt, qui hagi de signar una hipoteca aviat què ha de fer? En això no hi ha una resposta única. Dependrà del perfil de cadascú: hi ha persones a qui els agrada córrer algun risc si la possible recompensa és quantiosa. En canvi, hi ha d’altres que el que volen és viure tranquils i, encara que acabin pagant més diners del compte al banc, volen saber que les quotes mensuals de la hipoteca no els donarà sorpreses. També hi ha gent que considera que el seu nivell d’ingressos no variarà gaire en els propers anys (en aquests casos, potser és millor firmar l'hipoteca a tipus fix) o també hi ha qui calcula que en el proper lustre o dècada potser pot tenir una millora de sou o algun ingrés extra, com una herència (aleshores, potser millor una hipoteca de tipus variable). Jo ho confesso: si m'hagués d’hipotecar no sabria què fer. I vosaltres, què faríeu? Podeu explicar-m’ho enviant-me un correu electrònic a alexfont@ara.cat

Àlex Font Manté
Cap d'Economia

Ens ha arribat
 

Canvis d'agenda per la sentència

Ja fa dies que es dona gairebé per fet que la sentència als presos polítics es coneixerà aquest dilluns. La reacció que hi hagi un cop es conegui la decisió dels tribunals és tota una incògnita. Per aquest motiu, hi ha institucions que estan canviant les seves agendes de dilluns. És el cas de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (SEBAP), una antiga agrupació que celebra conferències periòdicament a la seu de La Caixa a Barcelona. Aquest dilluns hi havia d'anar Sebastián Albella, un personatge molt interessant que actualment president la CNMV, el regulador de la borsa espanyola. Abans d'ahir, però, la SEBAP va anunciar que ajornava la conferència. No ho va dir, però sembla evident que la sentència i les seves repercussions són l'únic motiu.

El que has de saber
 
LAIA FORÈS
Les pensions van pujar al gener un 1,6% mentre que els preus gairebé s’han congelat
  6 min. 12/10/2019
 
ALBERT MARTÍN
Les entitats carreguen fins a 9 euros en operacions de canvis de divises, per petites que siguin
  4 min. 12/10/2019
 
XAVIER GRAU
Un grup manresà vol reobrir l’antiga central elèctrica de carbó per cremar-hi residus, i el debat sacseja el territori
  7 min. 13/10/2019
 
Un vehicle que emeti 140 grams pagarà 11 € el 2020 per les emissions del 2019 i 34,5 € l'any vinent
  3 min. 11/10/2019
 
PAULA SOLANAS
La Comissió exigeix que l'adopti en un màxim de dos mesos després que el Banc d'Espanya la congelés
  2 min. 10/10/2019
 
XAVIER GRAU
Els procediments concursals que entren als jutjats vorejen els màxims registrats durant la crisi
  4 min. 07/10/2019
 
LEANDRE IBAR
La institució estatal critica que l'ens presidit per Canadell ataqui "la unitat d'Espanya"
  4 min. 08/10/2019
 
 
Connecta amb el diari ARA