Cristina de Borbó: "Vaig firmar perquè m'ho va dir el meu marit i confio en el seu bon fer"

El jutge l'ha feta respondre per centenars de tiquets i factures. En la majoria de casos la filla del rei ha dit que no sabia qui els havia pagat ni on es carregaven les despeses

La infanta Cristina de Borbó ja ha acabat de declarar davant el jutge Castro i durant la compareixença ha convertit el seu home, Iñaki Urdangarin, en un tallafocs. "Vaig firmar perquè m'ho va demanar el meu marit i confio en el seu bon fer", ha assegurat al jutge José Castro aquest matí, segons fonts que han tingut accés a l'interrogatori. Ho ha dit com a resposta a una de les preguntes sobre documents que havia signat relacionats amb Aizoon.

La infanta ha declarat davant el jutge Castro des de les 10.00 hores fins les 18.00 i ha pogut fer diverses pauses per a descansar, entres elles una per a dinar. L'únic que ha dit, abans de marxar, ha estat un "Fins després, gràcies". 

Segons l'advocat del Front Cívic Som Majoria, Manuel Delgado, quan el jutge ha demanat a la infanta per què havia creat amb Urdangarin l'empresa Aizoon, ha tornat a respondre que perquè confia molt en el seu marit. Això sí, ha admès que sabia que el rei havia ordenat a Urdangarin que es desvinculàs de l'Instituto Nóos però també ha assegurat que ella no li havia dit res directament respecte d'aquesta qüestió.

El jutge ha mostrat centenars de factures i tiquets a la filla del rei demanant-li si eren despeses personals en cada cas, un per un. Es tractava de factures pagades des dels comptes d'Aizoon, però en la majoria de casos ella ha dit que no en sabia res. Respecte d'un tiquet de benzina, per exemple, ha dit que en tot cas l'havia pagat el policia que l'escortava i que no sabia des de quin compte. Això sí, ha admès haver fet servir la targeta Visa d'Aizoon per a despeses personals.

Amb aquesta línia, la infanta carrega tota la responsabilitat al gendre del monarca i duc de Palma. Fa una declaració que segueix fil per randa el guió que s'esperava i converteix Urdangarin en el cap de turc que ha d'evitar que la corrupció del cas Nóos afecti encara més la família reial espanyola.

Servei domèstic

Segons fonts jurídiques, la infanta també hauria dit que desconeixia que el servei domèstic -que ha admès que havia seleccionat ella mateixa- s'havia contractat a través d'Aizoon. És més, ha donat a entendre que pensava que el pagaven ella i el seu marit directament. Això és important perquè pagar despeses privades a través de l'empresa és un frau fiscal, perquè indica que els fons d'Aizoon es feien servir com a personals, tot i que tributaven a través de l'impost de societats, més baix que no com hauria pertocat a través de la declaració de la renda. Però, a més, ha negat que, tal com varen declarar alguns treballadors del servei domèstic, hagués intentat contractar-los en negre.

Després de més de quatre hores d'interrogatori, la infanta només havia contestat les preguntes que el magistrat li havia preparat. Encara queda força interrogatori. Per això Castro ha ordenat un recés fins a les 16.30. Cristina de Borbó declara des de les deu i, segons Delgado, se la nota molt segura i preparada. El jutge la tracta de senyora. L'advocat també ha afirmat que l'interrogatori del jutge és extensiu i rigorós.

Serena

La infanta respon com a imputada per delictes fiscals i de blanqueig de capitals en el marc del cas Nóos però ha entrat serena i somrient als jutjats de Palma. Hi ha arribat a les 09.47 del matí i ha entrat amb un cotxe gris al recinte. Ha baixat la major part de la rampa en cotxe amb una maniobra molt ràpida i només ha hagut de fer deu passes a peu per l'aparcament -la rampa de la vergonya-, aprofitant l'autorització per entrar amb cotxe fins a la porta de l'edifici.

No ha fet cap declaració als centenars de periodistes que l'esperaven a la baixada, tan sols ha respost un "bon dia" als informadors mentre de fons se sentien els crits dels centenars de manifestants que s'han reunit a la porta principal dels jutjats. Els seus advocats, Miquel Roca i Jesús Silva, l'esperaven a la porta d'entrada i han accedit tots junts a l'edifici. Silva havia assegurat als mitjans de comunicació que la filla del rei "està tranquil·la". El jutge José Castro ja hi era des de primera hora del matí i els fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán hi havien arribat uns minuts abans.

Interrogatori

La filla del rei d'Espanya s'enfronta a un jutge perseverant que ha preparat un centenar de preguntes per aclarir què sabia i què no de la trama Nóos, a través de la qual Iñaki Urdangarin i el seu exsoci haurien cobrat uns sis milions d'euros públics, sobretot d'institucions balears i valencianes. També ha d'explicar d'on es pensava que sortien els recursos amb què es varen pagar moltes despeses de la família -viatges, personal domèstic, vins, dinars i fins i tot festes- que es finançaven a través de l'empresa que tenia a mitges amb el seu marit: Aizoon. Una de les preguntes clau és per què va participar en la creació d'Aizoon i per què es pensava que servia.

L'interrogatori, davant d'una quarantena de persones, es fa en una sala que dóna a la façana principal de l'edifici, precisament on s'ha convocat una protesta en contra de la corrupció i de la monarquia. És més que probable que la infanta hagi de sentir insults i crits aïrats mentre contesta al jutge. Però si es cansa, no s'ha de preocupar: s'ha preparat una sala al costat on podrà aturar una estona i prendre alè per continuar l'interrogatori.

Però, a més del jutge, les altres parts personades també poden demanar-li allò que creguin convenient. El fiscal s'oposava a la declaració, de manera que és difícil que li demani res gaire incòmode, però les dues acusacions populars i l'advocat de l'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, poden ser força insistents. De tota manera, es preveu que tot plegat no acabi més enllà de mitjan horabaixa, perquè s'ha d'enregistrar i no s'haurà d'estar esperant la transcripció de cada pregunta.

Sigui com sigui, a dins, la duquessa de Palma pot estar ben tranquil·la, pel que fa a la seva imatge. Als jutjats no hi han deixat entrar els telèfons mòbils, ordinadors portàtils, càmeres ni tauletes de cap dels advocats personats en el cas. I tampoc no s'enregistrarà la declaració en vídeo, sinó que només se'n gravarà el so i després es transcriurà. No hi haurà cap imatge de la filla del rei declarant davant del jutge.

Deu mesos d'espera

L'entrada de Cristina de Borbó als jutjats de Palma ha estat, gairebé, una entrada en diferit: ha trigat deu mesos a traspassar la porta dels jutjats de Palma des que Castro la va citar per primera vegada. El magistrat la va encausar com a possible cooperadora necessària del seu marit i el seu exsoci Diego Torres en el desviament de fons públics a través de l'Instituto Nóos, però el fiscal Pedro Horrach va recórrer en contra d'aquella decisió.

L'Audiència de Palma va donar la raó a Horrach -a mitges- i només va deixar una porta oberta perquè es tornàs a citar la duquessa de Palma: una possible imputació per blanqueig i delicte fiscal. Amb tot, el fiscal mateix sosté que Cristina es va beneficiar dels fons públics malversats per Urdangarin i Torres a través de l'Instituto Nóos. Per això, sabés que els doblers eren d'origen il·lícit o no, li reclamarà que torni uns 700.000 euros.

El camí de l'Audiència

El tribunal, en la mateixa interlocutòria en què suspenia la primera citació de la infanta, afegia que "no es comprèn" que l'Agència Tributària no hagués considerat la infanta cooperadora dels delictes fiscals, perquè com a mínim des del 2006 ja havia de saber "que Aizoon era una societat pantalla i que el seu marit la feia servir per defraudar Hisenda". El jutge va desenvolupar aquesta via en un llarg escrit de 227 pàgines en què va citar com a encausada per segona vegada la filla del rei d'Espanya.

Aquesta vegada el fiscal no va presentar cap recurs, i tampoc cap dels advocats dels ducs de Palma. Al final la infanta ha entrat als jutjats, però després que hagin declarat més de 200 testimonis i 42 imputats. El d'aquest dissabte, com a mínim de moment, és l'últim de la llarga llista d'interrogatoris del cas Nóos per on han passat des d'administratius que varen fer feina un sol dia per alguna de les empreses de la trama fins a les treballadores de la neteja de l'assistenta personal d'Urdangarin.

Més continguts de

El + vist

El + comentat