CAS NÓOS

Operació Troia, conclosa sense ensurts

Només faltà activar les sirenes en el trasllat dels més de 76.000 folis del cas Nóos, en el qual es jutjarà la infanta, des del Jutjat d'Instrucció tres de Palma fins a l'Audiència Provincial

Mai una formalitat com és el trasllat d'una causa des del Jutjat d'Instrucció fins a l'Audiència de Palma per iniciar la fase d'enjudiciament havia causat tanta expectació com la del cas Nóos. Però tampoc mai entre els acusats hi havia una infanta, Cristina de Borbó, filla del rei Joan Carles i germana de Felip VI. Una actuació tan habitual com remetre una causa al tribunal que l'ha de jutjar ha esdevingut aquest dimecres un acte mediàtic que, en alguns moments, ha tingut fins i tot algun punt de gag humorístic.

Ho anomenarem operació Troia, i no perquè el sumari hagi entrat al pati de l'Audiència, procedent del jutjat, ocult en el ventre d'un camió. Troia (bé en realitat Troya) és el nom de l'empresa de mudances i transports que ha vist exposat el seu nom i logo, telèfon, direcció i serveis a tots els mitjans de comunicació locals i de l'Estat. Mai tanta publicitat gratuïta per a una empresa.

A les 8.30 hores del matí, ja eren damunt els bancs del passadís del jutjat de José Castro els toms del cas Nóos, aquells en els quals s'explica per què la infanta Cristina, juntament amb 17 persones més –entre les quals destaquen el seu marit, Iñaki Urdangarin, i l'expresident balear Jaume Matas–, s'haurà d'asseure en el banquet dels acusats.

Era ben d'hora i el Primo –el responsable de seguretat dels jutjats– vigilava sense quasi pipellejar els toms, d'un color blau cel, i les capses i carpetes que contenen la documentació annexa del cas Nóos. Si trobau que ho hem de saber: hi havia 91 carpetes, 14 arxivadors i 17 capses; en total, més de 76.000 folis. També heu de saber que al Primo no se li ha mogut ni un tom. Estaven tots ben quiets i col·locats. I vénga fotos i plànols en els toms, que no canviaven de color ni res...

L'operació Troia, ja amb el sumari preparat per al seu curt viatge, s'ha activat a les 9.15 hores exactament. L'operari del camió parlava amb els funcionaris del jutjat i al propietari de l'empresa se'l veia satisfet amb tanta càmera. La secretària del jutjat i els funcionaris miraven i remiraven els toms abans de col·locar-los en la carreta amb què els baixarien fins al pati de l'edifici de l'avinguda Alemanya, on el camió de Troya ja esperava amb les portes obertes.

I ha arribat José Castro. Llista en mà, ha revisat que no hi faltava res, hi ha donat el vistiplau i ha deixat partir el cas Nóos, el cas que l'ha convertit en un dels jutges més coneguts i admirats d'Espanya, icona de la lluita contra la corrupció. A Balears, ja sabíem des d'abans del cas Nóos qui era José Castro i també que la lluita contra la corrupció no la descobrí perquè es topàs amb els noms dels ducs de Palma en la paperassa del Palma Arena. Simplement, en topar-los, prengué la direcció de sempre.

Accessible i quotidià, Castro ha admès que efectivament, sense la immensitat del cas Nóos, el seu despatx ha guanyat bastant d'espai i ha afegit que ell té la tranquil·litat que “s'ha fet la feina”. “No sé si estarà ben feta o no, però s'ha fet una feina”, ha dit entre somrient i una mica emocionat Castro.

El jutge que ha enviat la infanta Cristina a judici ha assegurat que ara “toca a uns altres fer la feina, el que toca ara és que siguin altres persones i un altre lloc els que en siguin els protagonistes”. I quan ell ha donat el “sus”, el cas Nóos ha partit. “Bon viatge”, ha conclòs Castro.

Segona fase

Des d'aquell moment, s'ha activat la segona fase de l'operació Troia. No hi ha hagut cap problema perquè la causa de Nóos cabés dins el camió que Troya havia habilitat. De fet, allà hi cabia un menjador sencer, amb dos tresillos i l'aparador.

I el camió ha emprès la costa de la corrupció, escortat davant per dues motos de la policia i, darrere, per un cotxe de la Policia Judicial i els funcionaris d'Instrucció tres assignats a la missió. Afortunadament, no han activat les sirenes. Deu haver estat un descuit.

El trajecte del sumari de Nóos cap a l'Audiència ha estat breu. Allà esperava el vertader problema de l'operació Troia, el moment de màxim risc: passaria o no el camió per l'arcada d'entrada a Can Berga, avui seu de l'Audiència i del Tribunal Superior? Ha vingut molt, però molt just. Quasi no passava ni un dit entre l'arcada i el camió.

Ja al pati, s'han obert les portes del camió. Les secretàries judicials del Jutjat d'Instrucció 3 i de la Secció Primera de l'Audiència de Palma, la que durà a terme el judici del cas Nóos, han anat validant –comprovant la llista que portaven– cada un dels toms que era baixat del camió per ser traslladat a un despatx de l'Audiència. L'operació ha culminat exactament a les 11.41 minuts del matí, hora en què el camió traspassava, sense cap ensurt, l'arcada de Can Berga.

A partir d'ara, com ha dit Castro, Nóos està en mans dels magistrats Samantha Romero, Juan Pedro Yllanes i Elionor Moyà. Tenen molta feina per endavant: 76.000 folis de causa. Afortunadament, els toms no els tenen al seu despatx, com els ha tingut Castro aquests quatre anys.

 

 

 

 

 

 

El + vist

El + comentat