OBSERVATORI

Càrrecs, sous i dedicacions

El PP carrega contra l'augment del nou organigrama mentre els seus regidors es reparteixen les dedicacions exclusives

Càrrecs. El PP de Palma ha començat la tasca d'oposició carregant contra l'augment d'alts càrrecs en el nou organigrama municipal del tripartit. De moment hi ha poques coses més contra les quals carregar i, com ja ha succeït en les darreres setmanes, a Cort s'avancen els debats que es produeixen després en el Parlament. Sis alts càrrecs més, uns 300.000 euros més anuals en retribucions. Els populars tenen una arma fàcil de carregar contra l'esquerra, però que arriba a ser perillosa quan Marga Durán s'estrena com a portaveu traient la calculadora de la demagògia i diu que amb aquests doblers "podrien menjar 700 infants durant un any". La popular es podria demanar per què a Palma ara mateix hi ha infants amb necessitats de menjar, i en pot fer oposició amb això, després de quatre d'anys d'un govern que bravejava de deixar superàvits.

Sous. L'esquerra rep per l'augment de càrrecs perquè és presonera d'algun discurs. Ni el PSOE ni MÉS prometeren reduir càrrecs i assessors ni abaixar sous, però sí que ho va fer Som Palma, que a diferència dels seus germans de Podem al Parlament, a Cort sí que afronta les conseqüències de passar les seves promeses pel sedàs de la gestió. En tot cas, al tripartit el molesten les crítiques per l'augment de la despesa en sous, perquè sap que bona part del seu electorat n'és sensible. Per això acaba entrant en el joc i contraataca anunciant mesures d'estalvi, llevant escortes al batle, eliminant les dietes als consells d'administració de les empreses públiques o abaixant el sou del gerent de l'EMT, l'única reducció de tot l'organigrama. La resta, des del batle fins al darrer assessor, cobraran el mateix que els anteriors. La portaveu es passa de frenada i acaba dient que l'augment d'alts càrrecs és "una inversió". Basta dir que ho fan per poder gestionar millor i, després, demostrar-ho.

Dedicacions. En el PP de Palma acusen l'esquerra de repartir-se les cadires i els sous, com si ells no ho fessin. Ara a l'oposició, continuen fent-ho, i fins i tot hi va haver un regidor electe que va renunciar al càrrec en assabentar-se del sou que pertocaria a l'oposició. Al grup del PP li han pertocat tres dedicacions exclusives al marge de la portaveu, tres sous íntegres de 38.884 euros bruts anuals. La decisió ha estat salomònica i cinc regidors es repartiren aquests sous amb una dedicació parcial cadascun, al 75%. Es veu que per a això també han tret una calculadora, però d'un altre tipus. Pep Ignasi Aguiló, amb plaça a la UIB, i Álvaro Gijón, amb escó al Parlament, es queden amb un règim d'assistències que els reportarà just per això, per assistir als plens, 1.534 euros cada mes. No diran quants infants de Palma podrien menjar amb això, ni fa falta.