L'OBSERVATORI

Consultes per acabar amb debats

Toros sí o toros no. El PP ha reptat el govern tripartit de Cort a fer una consulta popular sobre la prohibició d'organitzar corregudes de toros a Palma

Toros sí o toros no. El PP ha reptat el govern tripartit de Cort a fer una consulta popular sobre la prohibició d'organitzar corregudes de toros a Palma. Els populars, ja se sap, tenen el costum d'abraçar la democràcia participativa quan no governen. En realitat, agafen l'envit de l'esquerra per consultar la ciutadania quan es tracta d'una qüestió sobre la qual el PP no voldria haver de posicionar-se davant l'opinió pública, cap a un costat o l'altre, malgrat que basta donar un cop d'ull a l'hemeroteca —i a la legislació vigent— per comprovar quina és la relació dels populars amb els toros.

Quan el PP plantegi fer consultes ciutadanes sobre qüestions com el futur del palau de congressos o, per exemple, sobre la instal·lació de terrasses al Born que defensa com si es tractàs d'una qüestió de supervivència de la ciutat, ens podrem creure la seva aposta per la democràcia participativa. "Defensam la llibertat de la gent per anar a les corregudes de toros", acabà dient en el debat en comissió la portaveu popular, Marga Durán, avançant, entenem, que el seu partit faria campanya pel no en la consulta. "El porc també pateix en les matances i no per això les hem prohibir", acabà dient per rematar la intervenció, i sense saber si també acabava de plantejar una altra consulta.

En tot cas, la convocatòria de consultes ciutadanes és un acord programàtic del tripartit de Cort, de la mateixa manera que ho és la declaració antitaurina. Encara s'ha d'establir un reglament per fer-ho, però conèixer de manera directa l'opinió de la ciutadania hauria de servir per acabar amb determinats debats que esdevenen eterns i, sobretot, provoquen que les decisions municipals es canviïn cada quatre anys en funció del govern de torn. Si els tres partits que governen a Cort ho duien en el seu programa, tenen tota la legitimitat per prohibir els toros, per tornar a canviar el topònim oficial de Palma (de Mallorca) o per llevar el crucifix de la sala de plens. Potser no estaria malament, però, que la ciutadania ratificàs això en una consulta i acabar per sempre amb els debats, i també amb qui en vol fer demagògia.

 

El + vist

El + comentat