ESPAI PÚBLIC

Els ajuntaments comencen a regular les terrasses

Sineu i Alcúdia aproven ordenances i Manacor es proposa aplicar correctament la seva

Els nous equips de govern en diferents ajuntaments han pres diverses iniciatives per començar a controlar l'ocupació de la via pública. Sineu va aprovar en el darrer ple una ordenança d'ocupació de la via que està en exposició pública pendent de rebre les al·legacions. En aquest municipi, de cada vegada més visitat per turistes, algunes places i voravies presenten una important saturació de terrasses que impedeixen el pas correcte dels vianants, no només els dies de mercat.

És la mateixa mesura que s'ha pres a Alcúdia. L'Ajuntament  ha aprovat una ordenança d'ocupació que obliga les terrasses dels bars i restaurants i els mostradors de les botigues a deixar un pas d'almenys 3 metres. També estableix un màxim de 20 taules i, per tant, un aforament màxim de 80 persones. A partir d'ara, les terrasses només es podran col·locar davant la façana dels negocis als quals pertanyen, sense ocupar les façanes veïnes, excepte si ho acorda la junta de govern.

Regulació a Manacor

A la capital del Llevant, el nou equip de govern pensa replantejar l'aplicació de l'ordenança de la via pública, en vigor des de principis de 2013, i que alguns establiments actualment no compleixen. "Deixarem de fer els ulls grossos", ha indicat la regidora que s'ocupa d'aquest assumpte, Núria Hinojosa.

El Consistori ha detectat casos en què l'ocupació de les terrasses s'excedeix respecte de l'autorització i d'altres en què s'ha pagat la taxa però no es disposa de permís municipal. La intenció és dur a terme un procés d'informació entre els comerciants i restauradors, i organitzar reunions de caire tècnic per començar a fer complir l'ordenança correctament i fer-hi modificacions si cal.

Pollença

Si a Manacor s'han registrat casos de pagament de taxes sense autorització, a Pollença ha passat a l'inrevés. El Consistori ha detectat un deute de més de 229.000 euros de propietaris que tenen autorització municipal per ocupar la via pública però no han pagat la taxa corresponent. Així doncs, l'anterior equip de govern va incomplir la seva pròpia ordenança, ja que per concedir un permís s'ha d'estar al corrent de pagament.

Tots per Pollença, el partit de l'exbatle Bartomeu Cifre Ochogavia, va contestar a aquestes acusacions. Segons indicà en un escrit al seu perfil de Facebook, gran part del deute és de l'any 2006 i la xifra que correspon a l'any 2014 és de 64.000 euros. Segons indica el partit, la junta de govern va decidir concedir l'ocupació condicionada al pagament del deute pendent i l'obertura d'un expedient si no s'abonava la taxa. Tots també acusa el Consistori de voler "desviar l'atenció" dels ciutadans de la polèmica per la compatibilitat del regidor d'Urbanisme, Bartomeu Cifre Bennàssar, qui també exerceix d'arquitecte.