Balears 04/02/2016

Els càncers de pròstata i de mama, els més nombrosos a Balears

L'Associació Espanyola contra el Càncer celebra el Dia mundial contra la malaltia

Ara Balears
4 min
Cartell de l'ONU pel dia mundial contra el càncer

Palma"Una tercera part dels càncers es pot prevenir i uns altres es poden curar amb un tractament i un diagnòstic precoç". Aquestes paraules les ha entonat el secretari general de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon amb motiu del Dia mundial contra el càncer. La Direcció General de Salut Pública i Participació de Balears s'ha fet ressò de les seves paraules i anima la població a participar en els programes i activitats dirigides a prevenir el càncer.

Aquest 2016, el lema adoptat per l'ONU està centrat en la força personal i de superació: "Nosaltres podem. Jo puc". L'últim informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) revela que el 2012 es van registrar 8,2 milions de casos nous, mentre que estima que aquesta xifra augmentarà fins a 22 milions anuals en les pròximes dues dècades.

A Balears, segons dades de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), entre el 2009 i el 2011 el tipus de càncer amb més incidència va ser el de pròstata en el cas dels homes i el de mama en el cas de les dones. En concret, En aquests tres anys s'han dut a terme 1.602 diagnòstics de càncer de pròstata i 1.167 diagnòstics de càncer de mama. Pel que fa a la mortalitat, el càncer de pulmó, tràquea i bronquis és el que més afecta els homes. El càncer de mama, en les dones, és el que té més nombre víctimes.

Càncer de pulmó i de mama

Els que més afecten homes i dones

L'ONU especifica que en el món els càncers més mortífers són els de pulmó, estómac, fetge, còlon i mama. Un 30% de les morts es deuen a cinc factors de risc conductuals i dietètics: l'índex de massa corporal elevat, la ingesta reduïda de fruites i verdures, la falta d'activitat física i el consum de tabac i alcohol. De fet, fumar és el factor de risc més important, ja que causa el 22% de les morts mundials pe càncer.

En els països que tenen uns ingressos baixos i mitjans, els càncers causats per les infeccions per virus (com l'hepatitis B i C o els papilomavirus humans) són responsables de fins a un 20% de les morts. A més a més, segons dades del 2008, un 70% de les morts registrades es van produir en aquests països.

Els tumors són la causa del 25% de les morts que es registren cada any a Europa –1,3 milions de decessos–, segons va recordar ahir l’Eurostat. Per països, Hongria i Croàcia és on més morts es produeixen, mentre que Xipre i Finlàndia ocupen la part baixa de la classificació. Espanya està entre els països amb una mortalitat més baixa.

Una gota de sang per revolucionar el tractament

La biòpsia líquida marca el camí en la lluita contra la malaltia

"La biòpsia líquida ha arribat per quedar-se, sens dubte, i serà una fita important per a molts tipus de tumors i situacions diferents”, diu la responsable del laboratori de genòmica del càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Ana Vivancos.

La doctora Vivancos comprova l’estat de la màquina, capaç de detectar mutacions tumorals en una gota de sang.

La història comença el febrer del 2015, quan l’hospital va anunciar que es convertia en el primer del món a incorporar, de moment només per a investigació, una màquina de la companyia Sysmex. A partir de només 4 mil·lilitres de sang i després d’un procés que dura dos dies, el giny és capaç d’amplificar un milió de partícules perquè els investigadors vegin exactament quin tipus de mutació presenta cada tumor. De moment, el centre només ho ha provat en prop de 450 malalts amb càncer colorectal que han fet una primera metàstasi, i gràcies a això han pogut demostrar que la biòpsia líquida pot arribar a ser igual de fiable que la biòpsia tradicional, i que presenta nombrosos avantatges, com ara no haver d’intervenir quirúrgicament el malalt per extreure-li una mostra del teixit.

Fòrum a Balears

L'AECC dedica unes jornades a les cures quotidianes

La junta de Balears de l'AECC organitza aquest dijous per l'horabaixa un fòrum sobre el càncer que se centra en les cures quotidianes del pacient i aborda qüestions com l'exercici físic i l'alimentació. La junta també ha destacat la importància de la investigació mèdica per combatre la malaltia, però ha emfasitzat en els hàbits del dia a dia que ajuden a proporcionar qualitat de vida i benestar als pacients, sobretot a aquells que estan passant per la fase de tractament de la malaltia o pateixen seqüeles.

Al Poble Espanyol s'hi troben expositors informatius, xerrades i una taula rodona amb intervencions de professionals. Un especialista en estètica oncològica i teràpies naturals, un nutricionista, un educador físic, una dermatòloga, un odontòleg, un tatuador i una professora de yoga s'encarreguen de fer les xerrades.

La presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, a mostrat a través de les xarxes socials el seu suport per combatre la malaltia. La prevenció i l'aposta per la investigació, diu, són els passos a seguir per pal·liar la situació:

stats