23/10/2011

Allibereu Arnaldo Otegi

2 min

La plataforma abertzale Arnaldo askatu. Politika askatu, que exigeix l'alliberament d'Arnaldo Otegi, ha organitzat per a aquest dijous un concert a Elgoibar, localitat natal de l'exlíder de Batasuna, per insistir en la seva reclamació. Hi participaran una llista llarga de grups i cantautors bascos i el format serà acústic. Es veu que, amb la pau, han quedat definitivament desfasats els grups de rock radikal basc, que eren molt més amants de l'escandalera.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

És una iniciativa modesta, però que es fa càrrec d'una qüestió que s'haurà d'abordar amb urgència: què pensa fer l'estat espanyol amb Arnaldo Otegi? Per variar, hauria de ser alguna cosa que no consistís a afegir més anys de garjola als que ja ha complert i als que encara pesen damunt seu. Recordem que, fa cosa d'un mes i mig, l'Audiència Nacional (qui, sinó) va condemnar Otegi a deu anys de presidi, en considerar que la comissió de coordinació Bateragune, a la qual pertanyia el pluriimputat, havia rebut ordres directes d'ETA per formar una "aliança independentista" que tenia per objectiu "cridar a la incorporació de formacions independentistes com Eusko Alkartasuna, Aralar o Abertzalen Batasuna a l'espai de lluita en la confrontació entre Euskal Herria i l'Estat".

Era una sentència que no semblava redactada per magistrats de la llei, sinó per una colla de tertulians d'Intereconomía en plena intoxicació de patxaran. En el moment de ser emesa, només va complaure els sectors més irredempts de l'espanyolisme troglodita. Però és que després ha resultat que, en molt poc temps, l'evolució de la realitat l'ha deixada en la més estrepitosa de les evidències. Si Otegi estava a les ordres d'ETA per ampliar "l'espai de lluita", s'ha de dir que deu ser el conspirador més inhàbil del planeta. Tot i que després d'haver llegit, en els últims dies, que fins i tot Kofi Annan està al servei dels etarres, ja no ens podem refiar ni del Gran Barrufet.

Hi ha qui diu que, en un país com cal, Arnaldo Otegi rebria ara alguna mena de premi. Això no sembla probable si no és que Otegi juga a la Primitiva, però el que és evident és que la seva situació actual constitueix un despropòsit polític i judicial. Tornem a preguntar-ho: hauria tingut cap sentit que el 28 de juliol del 2005, quan l'IRA va anunciar el cessament definitiu de la violència a Irlanda del Nord, Gerry Adams hagués estat a la presó? No n'hauria tingut, i per això Adams era on havia de ser: negociant i participant directament en el procés de pau.

Amb errors i encerts, Otegi representa tota aquella esquerra abertzale que ha dedicat anys i panys d'esforços i patiments per aconseguir la pau. Sense ell i tots els que han actuat com ell, no s'hauria arribat a la fi d'ETA. Ara que es parla tant de la necessitat de gestos des d'una banda i l'altra del conflicte basc, n'hi ha un que l'estat espanyol hauria d'assumir no tan sols com a prioritari, sinó també com una obvietat: l'excarceració d'Otegi. A veure si és veritat que és l'hora de la grandesa.

stats