27/03/2012

Andalusia dóna un toc d'atenció a Mariano Rajoy

2 min

Mariano Rajoy té motius per estar preocupat. Al contrari del que ha passat a Catalunya, on les retallades no han passat factura a l'executiu d'Artur Mas, l'electorat andalús va girar l'esquena diumenge al PP i va votar majoritàriament l'esquerra que representen el PSOE i IU. Tot i que Javier Arenas va guanyar les eleccions, un executiu del PP, que només podria ser factible amb l'abstenció dels postcomunistes, no ofereix la mínima garantia d'estabilitat que reclama la situació actual.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tot apunta, per tant, a una entesa entre les dues forces d'esquerra per conformar un govern de coalició o bé monocolor socialista amb el suport parlamentari d'IU. Ja hi haurà temps per analitzar les causes del fracàs del PP, que no va ser detectat ni per les enquestes (fins i tot les fetes a peu d'urna) ni pels analistes polítics, però és evident que, a més de les raons purament en clau andalusa (rebuig a la figura d'Arenas entre els votants socialistes, por al canvi, etc.), el factor principal que ha canviat des del 20 de novembre són els primers mesos de gestió de Mariano Rajoy. En aquest temps, el president del govern ha aplicat una política de dures reformes que, en bona part, no constaven en el programa electoral (com passa, per exemple, amb la reforma laboral). En altres casos, com en la pujada d'impostos, Rajoy s'ha contradit directament no només amb el seu programa sinó fins i tot amb el discurs d'investidura. Aquesta falta de sinceritat ha fet que, en només quatre mesos, el PP hagi perdut 400.000 sufragis.

Per contra, el resultat és un baló d'oxigen per al PSOE, que ara pot aspirar a demostrar que no és el mateix un govern d'un color que d'un altre.

Dijous Rajoy afronta una altra prova de foc amb la vaga general, que serà un altre termòmetre del malestar ciutadà. L'executiu ha de prendre nota tant d'una cosa com de l'altra, i ser conscient que bona part de la ciutadania veu amb neguit la política de reformes i de retallades. I no pot ser ignorada.

stats