12/01/2011

'Arizona baby'

2 min
Aproposit, II

Apropòsit de l'atemptat de Tucson, la psicòloga del programa del Cuní, Núria Merín, va oferir-nos la clàssica i magistral arenga sobre les misèries dels nord-americans: són violents perquè tenen permís d'armes (tots ells) i perquè de petitets veuen pel·lícules violentes (també tots ells) i perquè la premsa, als Estats Units, és manipuladora. Per aquest motiu, la psicòloga ens va fer saber alguns dels seus principis morals. "No penso trepitjar els Estats Units". Són unes paraules que em recorden les d'aquella membre de ¡Basta Ya! que va declarar que no pensava parlar en basc perquè "era la llengua dels assassins". (Ho va dir, per cert, en la llengua de Millán Astray.) Com ja deuen haver deduït els més ràpids, per a mi seria més agradable anar a les mines de Sibèria que anar al cine amb la psicòloga (i, per a ella, tot i que és més madura que jo, segurament també). Servidora potser s'inclinaria per Jo sóc la justícia II , de Charles Bronson, o Kill Bill . O fins i tot per títols tan sanguinolents i agressius com Manhattan , El mag d'Oz , Toy Story , La quimera de l'or o Cantant sota la pluja .

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però si la Núria Merín no va als Estats Units perquè hi ha violència, on més no pot anar? No sé si ella veuria bé trepitjar països que són dictadures (més violentes, fins i tot, que algunes pel·lícules de l'Oest). Ja hem vist que no li agrada trepitjar democràcies com la dels Estats Units, on (tots) els ciutadans són violents. ¿Però li està bé trepitjar dictadures on, de moment, s'ha demostrat que són violents els que manen? No seria un gest coherent, perquè voldria dir que ella, per alguna raó que no sabem, perdona més una mena de violència (la dels dictadors) que una altra (la del populatxo). Per tant, si és coherent, tampoc no pot anar a Birmània, ni a Zimbàbue, ni a Corea del Nord, ni a l'Uzbekistan, ni a l'Iran, ni a Gàmbia, ni a Uganda, ni a Ruanda. M'aturo per no avorrir.

Esclar que ella no parla de la violència "dels ciutadans de Tucson". Parla de la violència de "tots els ciutadans dels Estats Units". És tot el continent el que és violent (i perdó per la rima). Per tant, seria bo saber si el fet que a Gàmbia, a Uganda o a Ruanda hi hagi violència, per a ella significa també que "tots els africans són violents". I si és així, també seria bo saber si això significa que no trepitjarà el continent africà. Amb el cor a la mà, no ho crec. Quan es parla d'Àfrica no es generalitza. Es diu allò que "cada persona és un món". Només quan es critica els Estats Units (o el gènere masculí) es generalitza d'una manera tan xupi.

De tota manera, si ens ho mirem ciutat per ciutat, tampoc no ho té gens bé. No podrà anar a Puerto Urraco, ni a Olot, però tampoc a Barcelona, a Paracuellos del Jarama o a Bilbao. O se'n va a la Lluna, on encara no s'hi ha exercit la violència, o s'exilia a Sant Kevin de Vallfosca, que és un poble on mai no ha passat res.

stats