17/11/2015

‘Atado y bien atado’

2 min
‘Atado y bien atado’

18 DE NOVEMBRE DE 1975. Homenatge a Antonio Machado pels 100 anys del seu naixement. On? A Moscou. Amnistia Internacional calcula l’existència de fins a 10.000 presos polítics. On? A la Unió Soviètica. I aquí no passa res? I tant que sí. El Noticiero Universal: “Un concejal de Tafalla (Navarra) propina una fuerte paliza a un periodista”. Es reserva el subtítol per aclarir-ne els motius: “Al parecer, no estaba de acuerdo con las crónicas del reportero”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Franco ha passat una nit molt crítica. Els periodistes ho han sospitat quan han vist entrar a La Paz, a les 2.45 de la matinada, un Citroën GS blanc conduït per Alfons de Borbó, duc de Cadis i marit de la néta del dictador. A les 4.30 es confirma que Franco ha patit una nova hemorràgia gàstrica. Continuen arribant a l’hospital objectes molt pintorescos per salvar-li la vida. L’últim, un rosari fet amb pinyols d’oliva de l’Hort de les Oliveres de Getsemaní. Desenes de persones esperen notícies, a fora de l’hospital. Un home sosté una foto de Joan Carles i Sofia amb un cartell que diu: “El pueblo quiere a sus príncipes. Todo está atado”. La Vanguardia posa la imatge en portada. Franco ho havia proclamat —“Todo ha quedado atado y bien atado”— en el seu discurs de Cap d’Any de 1969, després d’haver designat Joan Carles com a successor. La gravació la va supervisar personalment qui aleshores era director general de Ràdio Televisió Espanyola. Un home de només 37 anys que es deia Adolfo Suárez.

Però ara som al 1975, és 18 de novembre i unes 200 persones esperen l’arribada a Barajas (procedent de Londres) de Manuel Fraga. Aterra a les 15.20, veu com l’aclamen i qui sap si pensa que, segons com vagin les coses, algun dia aquell aeroport portarà el seu nom. A les 16.02 entra Fraga a La Paz i a les 16.10 ja en torna a ser fora. No ha pogut veure Franco, però els metges l’han informat del seu estat. En declaracions a l’agència Efe, fa la pilota al príncep i a Franco. Dos en un. “Será un rey joven, que le va a venir muy bien a la España llena de alegría en la que se ha criado”. La Creu Roja ja ho té tot a punt per celebrar el Día de la Banderita a Barcelona: “Unas cuatrocientas damas atenderán las mesas petitorias en los distintos puntos de la ciudad”. Serà demà passat, 20 de novembre, i el lema triat: “Hagamos que el sol salga para todos”. Però abans, aquesta mateixa nit, a les 23.23, hi ha previst un eclipsi total de lluna. Màxima expectació. Els astres es conjuren. Passaran coses.

Revolució no, però sí reforma, en el camp de les màquines d’escriure. L’empresa IBM anuncia a El Correo Catalán que ha introduït en el seu últim model —la IBM 82C— una tecla correctora. “Tras un error, se pulsa la tecla correctora y se sigue escribiendo normalmente. Nadie apreciará cuál era ni dónde estaba el carácter erróneo, porque éste no queda borrado ni machacado, sino que simplemente desaparece del papel”. Potser es voldrà fer això amb el franquisme.

stats