18/03/2012

A les Balears, el PP contra tots

2 min

Idò ja tenen el que volien. El president José Ramón Bauzá i el seu govern de cortesans volien que el català deixés de ser un requisit per optar a una plaça de funcionari públic a les Balears, i ho han aconseguit. També serà possible que, d'ara endavant, els ajuntaments illencs triïn exhibir una toponímia en castellà, necessàriament inventada, dels respectius municipis: del meu poble, Llucmajor, podran dir-ne si així els plau Lugar Mayor, que és una cosa que té tant de sentit com si, de sobte, al poble de Puerto de Santa María, a algun edil il·luminat se l'acudís anomenar-lo el Port de Santa Maria, més que res per una qüestió de gònades. També han aconseguit que, al canal autonòmic IB3, les pel·lícules i la publicitat s'emetin en castellà, perquè es veu que en català n'hi havia que no ho entenien. Tot això i altres meravelles ho ha aconseguit el govern del president Bauzá, que té un 25% d'atur entre la població de les Balears però que considera molt més prioritari ocupar-se de coses veritablement importants com les que acabem de ressenyar.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El vehicle per obrar aitals prodigis no ha estat altre que el de la majoria absoluta que actualment té el PP al Parlament balear. Indiscutiblement absoluta, però (si un es mira els resultats del maig de l'any passat) molt més justeta del que ells mateixos volen admetre. I encara més justeta si es té en compte que, aquesta campanya en contra de la llengua pròpia del país (perdó: de la comunitat) la fa el PP en solitari, sense el suport de cap altra formació. Ben al contrari, resulta que la plataforma Moviment per la Llengua (que és exactament allò que el seu nom indica), compta amb el suport de tots els partits polítics de les Balears, així els que tenen representació parlamentària com els que no en tenen, així els de dretes com els d'esquerres, tret del PP. No deixa de ser irònic, perquè, en les dues edicions del Pacte de Progrés, que concitaven diversos partits d'esquerra, el PP balear es lamentava amargament del fet que es formessin governs de tots contra el PP. Ara, en canvi, des de la seva indubtable -però circumstancial i transitòria- majoria absoluta, fa l'efecte que Bauzá i els seus camarades han decidit de fer un govern del PP contra tots. Contra tots, començant per la mateixa ciutadania i contra una part important del seu electorat, que té -entre d'altres- la vel·leïtat de fer servir el català com a llengua de comunicació habitual. És una estratègia com una altra, però té l'inconvenient de resultar tan kamikaze com ridícula.

I és que, a més de bandejar el català de l'administració pública, Bauzá i els seus boys han aconseguit més coses: xiulades en actes públics per la seva actitud sobre la llengua, la vaga de fam del mestre jubilat Jaume Bonet reclamant un mínim de respecte per l'idioma propi dels illencs, i la convocatòria d'una manifestació en favor del català per al proper diumenge 25, que es preveu multitudinària. Que vagin alerta, perquè els fracassos més estrepitosos solen començar amb els abusos de poder.

stats