11/08/2016

Barcelona, ciutat turística: el perill de morir d’èxit

2 min

El pla de xoc de l’Ajuntament de Barcelona contra els pisos turístics il·legals ha començat a donar fruits. Aquesta setmana, just un mes després que entrés en funcionament, 256 habitatges rebran una notificació del consistori perquè cessin l’activitat i seran sancionats amb 30.000 euros. Paral·lelament també s’estan investigant 406 apartaments més arran de les denúncies dels ciutadans. L’augment de pisos detectats es deu a la incorporació de 20 “visualitzadors”, que han identificat in situ 234 pisos no regulats, deu cops més que els detectats per la via de la inspecció.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Sovint els veïns es queixen de les molèsties que causen els pisos turístics, tant si tenen llicència com si no en tenen. El debat, doncs, és més profund. Regular i acotar el turisme és necessari, i més en una ciutat com Barcelona, on és una activitat clau. La taxa d’atur a la ciutat, segons les dades de l’Ajuntament, és del 13,3%, dos punts i mig per sota de la de Catalunya (15,9%) o gairebé set punts per sota de la d’Espanya (20%), segons l’EPA. Els mesos d’estiu, coincidint amb la temporada alta del turisme, el nombre de contractes laborals registrats augmenta a la ciutat.

Però Barcelona no té grans museus com el Louvre, el Prado o el MoMA. Tampoc té grans avingudes, ni grans monuments com altres urbs. L’èxit de Barcelona és que es tracta d’una ciutat universitària que acull milers d’estudiants Erasmus i d’altres llocs del món; és una ciutat de grans congressos, com el MWC; és un pol d’atracció d’investigadors i d’innovació, no en va importants multinacionals han decidit instal·lar-hi els seus centres de recerca en economia digital; té una oferta gastronòmica excel·lent i una proposta cultural diversificada i que encara ho podria ser més... L’atractiu de Barcelona, doncs, és tot plegat, un determinat clima, una atmosfera que té un equilibri molt delicat i que un excés de turisme il·limitat podria trencar fàcilment, com ja comença a passar en algunes zones.

Barcelona ha d’evitar el model de Venècia, una ciutat de 50.000 habitants que rep 20 milions de turistes a l’any. Allà han començat a actuar massa tard. A nivell català, molts indrets de la costa han patit els mateixos excessos. A Barcelona cal actuar ja amb contundència. Això, o morir d’èxit.

stats