30/01/2012

Bauzá compleix el seu programa

2 min

Les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'últim trimestre són devastadores a tot arreu, però a les Balears són directament depriments. Les Illes lideren el creixement de l'atur a tot l'Estat i se situen en un 25,2% de població desocupada, 2,35 punts per damunt de la mitjana estatal i 4,7 per damunt de Catalunya (que ha arribat a un 20,5% que també fa venir calfreds). Segons la mateixa EPA, les Balears han acomiadat el 2011 amb gairebé 20.000 més aturats que un any enrere, i pot presentar la dada macabra que un 13,2% de les famílies van acabar l'any amb tots els seus membres sense feina.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest panorama, el president Bauzá no va considerar necessari sortir a fer declaracions de cap casta. Va cedir graciosament aquest privilegi al seu vicepresident econòmic, un missus que es diu Josep Ignasi Aguiló i que va manifestar que "tot i que les dades de l'atur a la comunitat són negatives [enhorabona per la sagacitat, Watson], s'estan prenent mesures valentes i decisives" per combatre'l. I va esmentar la reforma laboral i la reestructuració del sistema financer, que de moment no tenim el disgust de conèixer però que en qualsevol cas són mesures que no depenen en res del Govern Balear, sinó de l'executiu de Mariano Rajoy. Bravo, senyor Aguiló.

Durant la campanya electoral l'oracle Tutanramón Bauzá, que ara contempla el naufragi sense dir-hi res, es va fer retratar amb una d'aquestes famílies que ja aleshores tenien tots els seus membres a l'atur. Com dient no passeu pena, que si surto elegit jo us trauré d'aquesta. De fet, la creació de llocs de treball i la reactivació de l'economia eren els principals compromisos del programa amb què Bauzá va guanyar les eleccions. I se suposa que per a això el va votar una majoria absoluta dels ciutadans del país, molts d'ells desencantats amb la situació depauperada (22% d'atur i descens en picat de les inversions) a què s'havia arribat amb el Pacte de Progrés.

Han passat vuit mesos i els dirigents del PP balear ja només se'n recorden de la part del seu programa que feia referència al desmantellament del marc jurídic de la llengua catalana. Aquesta part sí que la compleixen, i tan escrupolosament que, només que dediquessin a combatre l'atur la meitat de l'energia que tuden contra el català, a hores d'ara l'índex de desocupació seria inapreciable. No només això, sinó que, quan algú els critica la seva fòbia delirant contra la llengua pròpia del país, es defensen recordant que van rebre "el suport de la gent". Ben cert, però hauríem jurat que el van rebre perquè arreglessin l'economia, no perquè s'embranquessin en una dadaista escaramussa lingüística mentre la qualitat de vida dels ciutadans s'ensorra cada dia una mica més. ¿No eren ells els que abominaven de les polítiques identitàries que només servien per crear realitats virtuals que no interessaven a ningú? A veure si s'ocupen del que realment interessa a la gent i deixen d'avorrir les mones. I no li passin tot el mort a don Mariano, home, que fa lleig.

stats