21/09/2011

Cafè aigualit per a tots

2 min

Diumenge el 30 minuts va emetre el reportatge Història del 'Café para todos' , en què s'explicava l'origen de l'actual sistema autonòmic ara que la crisi econòmica en qüestiona la viabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Va ser un molt bon reportatge que va cosir la trama cronològica de la creació de l'actual mapa autonòmic a partir dels seus responsables i implicats. Va comptar amb testimonis pertinents que van teixir clarament el procés de confecció de l'Estat i va fer entenedor un període històric bastant dens.

És extraordinari descobrir com un mapa que ja tenim plenament integrat amagava tantes anècdotes, equilibris, argúcies i enveges. Especialment interessants els testimonis de Jordi Pujol i Joaquín Leguina, que explicaven, amb una franquesa d'agrair, situacions polítiques tan tenses com absurdes en molts casos. És d'aquells reportatges que tens la sensació que, malauradament, només fem a Catalunya i que mai s'acaben emetent a la resta d'Espanya perquè prefereixen negar-se a l'evidència documental.

El reportatge tenia algun instant fins i tot humorístic: el premi se'l va emportar la Comunitat de Madrid, que va haver de dissenyar a corre-cuita una bandera i un himne propis. Escoltar l'himne de la Comunitat, amb el mateix Joaquín Leguina ironitzant sobre la qualitat poètica de la peça, va ser el moment televisiu de la nit. Atenció a la lletra: " Yo estaba en el medio, giraban las otras en corro, y yo era el centro. Ya el corro se rompe, ya se hacen Estado los pueblos y aquí de vacío girando sola me quedo. De Madrid al cielo ". És una mena de bunyol irònic sobre el mapa de comunitats autònomes cantat amb entonació dubtosa i ritme fúnebre.

Va ser l'exemple determinant perquè els espectadors entenguéssim fins a quin punt el mapa autonòmic és un nyap garrafal fet a corre-cuita. Un bon reportatge que dóna nous arguments: els que ara qüestionen el sistema són els que van reivindicar-lo per " no ser menos que ellos ", referint-se als catalans.

stats