24/02/2012

Cal més temps per reduir el dèficit perquè l'economia empitjora

2 min

La revisió a la baixa de les previsions econòmiques de la Comissió Europea allarga el túnel de la crisi. En el cas d'Espanya, Brussel·les pronostica que l'economia retrocedirà un 1%. Però la reacció a aquestes dades de Mariano Rajoy anticipa una contracció encara més gran, com de fet preveu el mateix Banc d'Espanya i diversos serveis d'estudis, com el de Funcas. És possible que les retallades extres que s'espera que el govern espanyol anunciï coincidint amb la presentació dels pròxims pressupostos el 30 de març, enfonsin encara més el creixement.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Brussel·les va deixar clar ahir que es mirarà els comptes espanyols amb lupa abans de decidir si obre la porta a flexibilitzar l'actual objectiu del dèficit. Ara la previsió és arribar a un 4,4% del PIB espanyol, però es parteix de la base que el 2011 el dèficit va reduir-se al 6%, quan els ministres de Rajoy han avisat que el tancament de l'any passat el situarà finalment per damunt del 8%. La Comissió vol més informació sobre les raons d'aquest dèficit ocult, i també si correspon a l'administració central o a les autonòmiques.

Recordem que les retallades i pujades d'impostos que el govern del PP ha anunciat fins ara sumen 15.000 milions. Si la Comissió Europea no dóna més temps a Espanya, la tisorada d'enguany haurà d'acostar-se als 40.000 milions d'euros. És inviable fer l'ajustament d'un sol cop. Rajoy i alguns governs autonòmics, com el català, ja han donat prou mostres del seu compromís amb l'austeritat. Arribar a bon port un o dos anys més tard no canvia aquest compromís. I té ben poc sentit arribar-hi abans si té efectes fatals per a l'economia i la pau social. L'exemple extrem de Grècia ho està demostrant. Brussel·les ha d'entendre la importància de jugar amb paràmetres realistes. No serveix de res posar ben alt el llistó quan tothom sap que la crisi no ha tocat fons, i que ens espera una recessió més profunda que la de la resta de l'eurozona.

stats