Marisa Goñi
16/06/2013

Carrusel de la corrupció

3 min

MINUT I RESULTAT? Com si de la ronda de la jornada de futbol es tractés, els mitjans de comunicació es traslladen cada dia als diferents estadis territorials per avançar l'última hora del rosari de casos de corrupció. Com van aquests ERO d'Andalusia? Què tenim avui dels comptes de Bárcenas? Què sabem de Pujol júnior? Balears, juntament amb València, lideren la taula d'imputats. És el que es ve coneixent com el corredor mediterrani. Agafa els doblers i corre. El drama d'aquesta prima de risc és que no pateix alts i baixos, només augmenta. I això que aflora només el que amb molta dificultat i desassossec s'arriba a abastar des d'una justícia col·lapsada i bombardejada pel foc amic de la pròpia administració. En nom de l'opacitat, es nega al jutge José Castro un funcionari de duanes per investigar el possible blanqueig de capital de la infanta Cristina o s'arracona María Ángeles Berrocal, la lletrada de la Comunitat Autònoma que s'ha deixat els ulls fent sumes perquè els polítics de mans llargues retornin a la caixa pública el que mai no n'haurien d'haver agafat. Com aquell cervellet que es posa a agranar l'oficina, així tenen els treballadors públics que amb més afany vetllen pels nostres interessos. I a sobre sense granera. No vagin a treure punta al pal i continuïn puntejant els espolis. Quina part del PIB representa ja la corrupció? Segurament, donaria per a més que el plat de menjar diari que no es poden permetre cada vegada més persones que viuen per sota de les possibilitats previstes en una societat democràtica.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

MISS BALEARS. Altres persones, per contra, pugen en l'escalafó laboral per mèrits indesxifrables. Els parlava un altre diumenge de les meves fallides indagacions al voltant del currículum de la secretària de José Ramón Bauzá, la periodista i Miss Balears que ens costa cada mes 50.000 euros. Doncs bé, tinc una altra dada per aportar. El seu treball a IB3 va ser un programa pilot sobre estudiants que no va arribar a la pantalla. No va interessar als responsables de la graella. La cinta espera al calaix, com s'amunteguen a l'Audiència, esperant assenyalament de judici, els milers de folis acumulats en 14 anys d'instrucció del cas Mapau, aquell que va conduir a l'urna de Formentera argentins que van votar a l'uníson a l'AGIF -marca del PP més independents conservadors-, malgrat no saber llegir ni escriure, ni tan sols si Formentera era un peix, una flor o una illa. Trist espectacle digne dels Sants Innocents que vaig contemplar quan vaig acompanyar a la comissió rogatòria a Santa Fe.

MOLTA FE. I molta cal tenir per continuar creient en el sistema quan, després de tantes indagacions, només s'asseuran a la banqueta tres funcionaris per la contractació de Mari Pau Segura. Centrem-nos en el fet aïllat de la trama i recapitulem. El seu currículum es va enviar des del fax de Presidència abans que es convoqués la plaça. Fins i tot es va publicar un anunci a la premsa de l'oferta de feina abans que es decidís crear-la. Mentre tot això passava, ella viatjava amb el president Jaume Matas en el seu periple argentí i uruguaià per comprovar que el seu retrat estava degudament penjat a les Cases Balears. Matas i Rosa Estaràs no han comparegut ni com a testimonis, com si d'una infanta es tractés. Quan escric aquest article, la Casa Reial nega que la infanta Cristina vengués les 13 propietats que li van reportar 1,4 milions d'euros entre 2005 i 2006, segons acredita l'Agència Tributària. Jo m'esperava que demanés al fisc l'eliminació de les ratllades dels comptes de la filla del rei recollides a l'informe perquè tots som iguals davant la justícia, però no. Borbón i compte nou!

stats