03/11/2012

La Catalunya que decidirà: realista i il·lusionada a la vegada

2 min

Les tres entregues de l'enquesta Gaps per a l'ARA, que avui conclou amb preguntes relatives a la independència, serveixen per dibuixar el perfil del país que decidirà el pròxim 25 de novembre el nou rumb que s'ha de seguir. Aquesta Catalunya, com totes les societats occidentals, és complexa i sovint contradictòria, però sí que conté un bon grapat de consensos sobre els quals edificar el futur.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Dijous va quedar clar que els catalans són pessimistes respecte a la situació econòmica i que la seva confiança en el govern espanyol (representat per Mariano Rajoy) és pràcticament nul·la.

Divendres vam comprovar que el nou Parlament serà àmpliament favorable a l'estat propi i encara més a la celebració d'una consulta d'autodeterminació. A pocs dies de l'inici de la campanya electoral encara hi ha moltes incògnites per resoldre: CiU té a prop la majoria absoluta però no la té assegurada, i la lluita pel segon lloc entre PSC i PP (i ERC a certa distància) es preveu aferrissada fins a l'últim alè.

Finalment, avui es perfila un país amb una contundent majoria (superior en tot cas al 50% del cens) que votaria en un referèndum, moguda per un sentiment d'il·lusió i esperança. Aquesta il·lusió es manté tot i que una majoria també té clar que Espanya serà hostil a l'emancipació catalana i que no es pot comptar gaire amb una separació amistosa. Aquest fet encara dóna més valor a la majoria sobiranista, la qual és perfectament conscient de les dificultats del procés.

Avui també preguntem sobre la confiança que inspira l'home que està cridat a dirigir el procés, el president Artur Mas, i tot i que hi ha una certa divisió d'opinions, són més els que creuen que arribarà fins al final (47,7%) que els que pensen que es farà enrere (39,2%). El quadre final és el d'una Catalunya realista i il·lusionada a la vegada, que manté un cert grau de desconfiança cap a la classe política, però que creu que ha arribat l'hora de tirar endavant un procés engrescador.

stats