15/09/2011

'Cheers': on és el pernil?

2 min

Espanyolitzar les sèries nord-americanes és un fracàs estrepitós. Primer va ser l'intent fallit de TVE amb Las chicas de oro : van convertir unes iaies genials i sarcàstiques en unes senyores decadents amb fogots sexuals.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara Telecinco ho prova amb Cheers . Adéu a aquell bar on tothom sabia el teu nom, el nexe d'unió que convertia personatges solitaris en una família. A la versió ibèrica sembla que a l'amo de Los Serrano li hagi tocat la loteria i hagi refinat el restaurant de pernils. És com si Resines hagués canviat el " pepito de lomo " pels còctels i la iniciativa el superés.

Cheers és artificial, desubicada, lenta, apallassada, forçada. No té personalitat perquè no té ànima ni referent autòcton. L'espectador de sèries de Telecinco no triaria mai aquell bar per prendre-hi una copa.

Sorprèn la fal·lera per convertir en actuals sèries que tenen vint-i-set anys. Aquest és l'abisme que ens separa de la ficció nord-americana. Gairebé tres dècades després volen copiar el que aleshores era bo. Però en trenta anys la societat, el llenguatge televisiu i la ficció han canviat molt. Es pensen que innoven calcant un format nord-americà de fa trenta anys. És ridícul.

El Cheers autèntic ens parlava també de soledat, de somnis trencats, d'esperances que mai no es compleixen i del desencant en les relacions de parella de manera àcida i sagnant.

A la versió ibèrica, Cheers és un cúmul d'acudits dolents que es limiten a l'astracanada de torn de Resines i companyia. No hi ha voluntat de comunicar res més que el gag que tenen escrit al guió. El problema és que la ficció espanyola està tan incapacitada per elaborar trames complexes, un subtext i personatges rodons que els ha d'anar a buscar a l'estranger. S'aprofiten de la melancolia dels espectadors per una sèrie per oferir-nos una imitació barata. No veuen que en l'enyorança no sempre hi ha ganes de recuperar el passat sinó simplement de mantenir-lo intacte i idealitzat.

stats