13/03/2012

Classes particulars a preus anticrisi

2 min

Gràcies al reportatge que publicava ahir Daniel Gómez a les pàgines de Política de l'ARA ens vam assabentar que el lehendakari, Patxi López, s'ha gastat en tres anys 125.000 (cent vint-i-cinc mil) euros de l'erari públic amb el lloable propòsit d'aprendre euskera, però que l'esforç (i la despesa) ha estat, fins ara, debades. Al bo d'en López això de l'euskera senzillament no li entra dins el cap. I això que s'hi ha escarrassat: des del 2009, quan va arribar al poder, que l'home té un professor particular perquè li ensenyi la llengua pròpia del país. Però ni així. 125.000 euros públics gastats i el president dels bascos continua sense poder dir ni oso lagun jator bat , que significa un amic molt agradable i que podria ser una bonica manera de referir-se al soci de govern Antonio Basagoiti.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara que l'esmentem, el líder del PP basc es mostra indignat amb l'escàs aprofitament que fa el lehendakari de les lliçons que se li imparteixen: "Jo també estic aprenent euskera i m'ho pago jo", va precisar, en unes declaracions entendridores. Patxi López, de la seva banda, justifica la seva falta de progressos amb una excusa sensacional: ell va néixer a Portugalete, una zona d'immigrants "on no s'ha parlat mai euskera".

Bona, aquesta. Però amb tots els respectes, el nostre instint aràcnid ens diu que a Portugalete tampoc no hi deuen tenir gaire arrelament altres idiomes, com ara l'anglès, l'alemany o el francès. Això significa que el lehendakari també s'ha abstingut d'aprendre'ls, emparant-se en el fet que a Portugalete no són llengües d'ús habitual? Seria una actitud impròpia d'un home cultivat i sensible com Patxi López, que en el seu discurs d'investidura va llegir poemes de Wislawa Szymborska i del seu compatriota Kirmen Uribe (per cert, en l'original en euskera: com ho va fer? Ho duia gravat?), i que ell mateix escriu de vegades els seus propis poemes per dedicar-los a la gent que estima, com ara la seva dona o bé el senyor Iñigo Urkullu.

De manera que només ens queda un motiu que expliqui el suspens rotund que s'ha guanyat la primera autoritat basca en l'assignatura de llengua: el seu desinterès per aprendre-la, que no és cap característica dels oriünds de Portugalete, però sí dels dirigents del castís patriotisme constitucional que agermana el PSOE amb el PP (fins al punt que són capaços d'arribar a pactes de govern suposadament contra natura, com el que va portar López fins al Palau d'Ajuria Enea). Si no hi ha hagut, des de Suárez fins a Rajoy, ni un trist president d'Espanya que es defensés correctament en anglès, a què treu cap posar-se a estudiar llengües perifèriques? Són ganes de complicar-se la vida, home.

Sort n'hi ha que almenys hi ha algú que surt beneficiat d'aquesta història: el professor d'euskera de Patxi López, que pel que es veu ha cobrat prou bé a canvi de poqueta feina. I sort n'hi ha, també, que López anuncia que farà una roda de premsa en euskera abans que acabi la legislatura: seria bonic, i pertinent, que fos la del seu comiat.

stats