26/08/2016

Colòmbia posa fi a més de 50 anys de conflicte armat

2 min

Colòmbia va fer ahir un pas històric a l’Havana i va posar fi a més de 50 anys de conflicte armat, el més antic de l’Amèrica Llatina. Han fet falta quatre anys de negociacions formals entre les FARC i el govern de Juan Manuel Santos. Les converses públiques van començar a Oslo la tardor del 2012 i després es van traslladar a Cuba, que juntament amb Veneçuela i Xile s’han erigit en àrbitres del conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’acord, que inclou l’amnistia dels guerrillers que no hagin comès crims greus, s’haurà de referendar el 2 d’octubre. No està clar quin serà el resultat, perquè ja han aparegut algunes veus crítiques, com la de l’expresident Álvaro Uribe, i hi ha el risc que s’imposi el no. Els crítics temen que els crims de sang quedin impunes, però els acords preveuen la creació d’un tribunal especial que comptarà amb la participació del papa Francesc. El pacte preveu, doncs, que cap delicte de lesa humanitat o de guerra quedi impune, però també que els combatents que no hagin comès delictes greus es puguin incorporar a la vida civil i s’assoleixi certa normalitat, un pas absolutament necessari en un procés de pau.

Un altre aspecte polèmic de l’acord és que les FARC tindran assegurats cinc escons al Congrés i al Senat en les eleccions del 2018. El fet de donar representació política a un grup terrorista ha aixecat polseguera, però hauran d’entregar les armes per constituir-se en grup polític i només serà durant dues legislatures, ja que després hauran de guanyar-se la representació parlamentària a les urnes.

Precisament, un dels principals impulsors del procés de pau, Juan Manuel Santos, no es podrà tornar a presentar a les eleccions del 2018 perquè ja ha esgotat els dos mandats. És una incògnita quin serà el compromís del nou president. Santos va guanyar el 2014 amb la promesa electoral d’acabar amb el conflicte armat i ho ha complert, però no se sap què farà el seu successor en un país on el conflicte s’ha viscut de manera diferent a les zones rurals -molt més afectades pel conflicte- que a les urbanes. Els experts diuen que ha sigut un procés de pau modèlic, en què les víctimes han tingut veu, i que marcarà un abans i un després, però la pau no arribarà de manera immediata perquè encara queda feina per fer. Les ferides són molt recents i els equilibris molt fràgils.

stats