Publicitat
Publicitat

AL FINAL

Comença la pel·lícula: Mariano surt de la cuina

És a punt de començar una pel·lícula titulada Rajoy . Aviat sabrem de quina fusta està fet el personatge que trobem cada dia en obrir el diari. L'anterior, un tal Zapatero, va resultar un trampós, i vam quedar tips de números d'aprenent de mag en què tothom veia el truc menys ell.

Podem resumir la situació actual dient que Rajoy ha anat a visitar la banca i ha entrat directament a la cuina. De cuina, tots els negocis en tenen. Des del botiguer que ven mitjons fins a la Coca-cola, qualsevol professió es basa en algun secret. Els banquers, esclar, tenen els seus i no volen que ningú els entri a la cuina. Però la cuina no fa la feina, no despatxa plats i potser està en flames. El motiu de l'incident és fàcil d'entendre: no val el mateix una bufanda a l'agost que avui, que fa fred. El valor de solars i pisos ha caigut, cosa que ha d'afectar per força les tres parts implicades. Moltes empreses del totxo han llepat i els propietaris també. Els que encara no han passat per caixa són les entitats que han fet negoci deixant diners a uns i altres, i que avui continuen cuinant els balanços per evitar reconèixer la magnitud del desastre davant dels accionistes.

Rajoy és a la cuina, decidint, i en sortirà demà quan està previst que després del consell de ministres s'anunciï la nova llei de reestructuració bancària. En què consistirà? Doncs a fer que paguin els accionistes. Quines entitats en resultaran perjudicades i quines reforçades? És a dir, en mans de qui quedarà el negoci bancari? No ho sabem. Simplificant podem esperar dilluns dos tipus de resposta dels implicats. La primera seria una valoració més o menys unànime. La segona seria tenir valoracions discrepants i veure com, amb elegància i discreció, els banquers es tiren els plats pel cap. En el primer cas Rajoy haurà estat un altre bluf. En el segon, Mariano serà el meu heroi.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT