02/02/2012

Comença la pel·lícula: Mariano surt de la cuina

2 min

És a punt de començar una pel·lícula titulada Rajoy . Aviat sabrem de quina fusta està fet el personatge que trobem cada dia en obrir el diari. L'anterior, un tal Zapatero, va resultar un trampós, i vam quedar tips de números d'aprenent de mag en què tothom veia el truc menys ell.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Podem resumir la situació actual dient que Rajoy ha anat a visitar la banca i ha entrat directament a la cuina. De cuina, tots els negocis en tenen. Des del botiguer que ven mitjons fins a la Coca-cola, qualsevol professió es basa en algun secret. Els banquers, esclar, tenen els seus i no volen que ningú els entri a la cuina. Però la cuina no fa la feina, no despatxa plats i potser està en flames. El motiu de l'incident és fàcil d'entendre: no val el mateix una bufanda a l'agost que avui, que fa fred. El valor de solars i pisos ha caigut, cosa que ha d'afectar per força les tres parts implicades. Moltes empreses del totxo han llepat i els propietaris també. Els que encara no han passat per caixa són les entitats que han fet negoci deixant diners a uns i altres, i que avui continuen cuinant els balanços per evitar reconèixer la magnitud del desastre davant dels accionistes.

Rajoy és a la cuina, decidint, i en sortirà demà quan està previst que després del consell de ministres s'anunciï la nova llei de reestructuració bancària. En què consistirà? Doncs a fer que paguin els accionistes. Quines entitats en resultaran perjudicades i quines reforçades? És a dir, en mans de qui quedarà el negoci bancari? No ho sabem. Simplificant podem esperar dilluns dos tipus de resposta dels implicats. La primera seria una valoració més o menys unànime. La segona seria tenir valoracions discrepants i veure com, amb elegància i discreció, els banquers es tiren els plats pel cap. En el primer cas Rajoy haurà estat un altre bluf. En el segon, Mariano serà el meu heroi.

stats