14/01/2012

"¿Con IVA o sin IVA?"

2 min

Els col·laboradors d'IB3, la ràdio i televisió públiques de les Balears, han de presentar les factures en castellà si tenen la sana pretensió de cobrar-les. Així ho hem sabut per una informació del Diario de Mallorca , de la qual es feia ressò ahir l'Ara.cat. A la redacció de la televisió illenca hi ha penjat un cartell que ho avisa ben clar i (per descomptat) castellà: " Por favor informar a todos los colaboradores, tertulianos, que las fras. o notas de colaboración han de ser en castellano. si no admón. las echará para atrás. M gracias " (sic). La notícia del nostre digital adjectivava generosament el cartell en qüestió com a "artesanal", però en realitat es tracta d'una nota escrita a mà i de qualsevol manera damunt d'un paperot. Hauria estat més ajustat a la realitat dir-ne, senzillament, "caspós".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però vaja, ara sí que ja podem dir que som al cap del carrer. "Si quiere cobrar, presente las facturas en cristiano, coño ". Ens podríem enfilar per les parets i esquinçar-nos les vestidures perquè un organisme públic, que depèn directament del Govern Balear, cometi aquesta mena d'atropellaments contra l'ús de la llengua pròpia reconeguda per l'Estatut, etcètera. Però em sembla més interessant que deixem de ser tan malpensats i ens fixem en les nobles intencions que es poden entreveure rere l'humil (però sincer) cartellet de la redacció d'IB3.

És de domini públic (i ho va denunciar milionèsimes vegades l'insigne periodista Antonio Alemany, entre elogi i elogi dels discursos que ell mateix escrivia per al president Matas) que les Balears han patit, en els últims trenta anys, una tremebunda ofensiva pancatalanista radical, que va arribar fins a extrems clarament totalitaris sota els mandats del nefast Pacte de Progrés. Aleshores va començar la persecució contra el castellà (anàloga a la practicada a Catalunya i igualment devastadora: n'hi ha prou sortint als carrers de Palma per constatar que encara avui molt poca gent gosa parlar-hi en castellà, i que en tot cas ho fan en veu baixa) i el que el mateix Alemany va denominar, amb l'encert i l'àmplia envergadura intel·lectual que el caracteritzen, l' anschluss catalanista a les Balears (en referència a l'annexió d'Àustria a l'Alemanya nazi, equivalent directe de l'actual Catalunya expansionista).

Alguna cosa ha de fer ara, doncs, el govern del tolerant Bauzá per compensar els estralls d'aquesta situació. I, per realfabetitzar la ciutadania en la llengua de tots els espanyols, han decidit començar per coses senzilletes, com ara emetre les factures en castellà. Al cap i a la fi, què costa escriure " Concepto: colaboración en tertulias" i datar el document a " Palma de Mallorca, a tantos de tantos de 2012 "? És un exercici assequible i gratificant, que ens ajuda a tornar-nos a acostar a la nostra beatífica naturalesa bilingüe, tal com se solia entendre abans de la dissortada mort del general. I a sobre, si es fa bé, hi ha premi i es cobra la factura. Què més es pot demanar?

stats