21/06/2012

El Constitucional retorna Euskadi a la normalitat democràtica

2 min

L'esquerra abertzale, que històricament ha donat cobertura a l'activitat terrorista d'ETA, torna a tenir des d'ahir una marca política legal, Sortu, després d'una dècada de persecució judicial. Una ponent progressista, l'andalusa Elisa Pérez Vera, i un Tribunal Constitucional dividit (la decisió es va prendre per 6 vots a 5) han posat fi a la situació d'excepcionalitat democràtica que ha regit a Euskadi i Navarra des de fa una dècada i que ha permès, entre altres coses, que hi hagués un lehendakari socialista.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

N'hi ha que justificaran que haver foragitat l'esquerra abertzale de les institucions ha estat clau en la derrota d'ETA, i que per aquest motiu el fi justifica els mitjans. Els demòcrates, però, no hi podem estar d'acord. Perquè qualsevol minva en els drets civils d'una part de la població sempre repercuteix en la llibertat col·lectiva.

Des que el jutge Baltasar Garzón va fer el salt de considerar com a presumpte terrorista tota persona relacionada amb l'anomenat Moviment Basc d'Alliberament Nacional, la democràcia espanyola va entrar en un túnel fosc que va comportar decisions injustificables, com el tancament de diaris ( Egin , Egunkaria ) i l'empresonament de persones que han treballat per la fi de la violència, com Rafa Díaz Usabiaga i Arnaldo Otegi.

Sigui com sigui, l'esquerra abertzale, forçada o no, s'ha desmarcat en aquests anys de la violència (els mateixos estatuts de Sortu en són un exemple), tot i que no amb la claredat i la contundència que alguns desitjarien.

La casualitat ha volgut que la decisió del Constitucional hagi coincidit amb el 25è aniversari de la pitjor matança d'ETA, l'atemptat contra Hipercor, comesa precisament a Catalunya.

Aquests dies les víctimes barcelonines han rebut l'escalf ciutadà i de les institucions i han expressat el desig que ningú hagi de passar el que van passar elles. En aquest sentit, avui podem afirmar que estem una mica més a prop de la pau que ahir.

stats