17/04/2012

Cristina Fernández declara la sobirania sobre el petroli argentí

2 min

El govern de Cristina Fernández de Kirchner va decidir ahir tirar pel dret i anunciar una llei que, més enllà de totes les insinuacions i amenaces sobre la petrolera YPF, controlada en un 57% per l'espanyola Repsol, obertament vol "salvaguardar la sobirania hidrocarburífera de l'Argentina". La raó? Kirchner culpa Repsol-YPF de la baixada de la producció, per una suposada inversió insuficient, fet que l'empresa nega.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'anunci de Kirchner va arribar quan el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, havia donat el conflicte per "encarrilat", cosa que dóna una idea de fins a quin punt la decisió d'ahir va agafar per sorpresa el govern espanyol. Soria va insistir que la nacionalització d'YPF era "un atac al govern espanyol" i "a Espanya", però no va revelar quines mesures adoptaran. Mariano Rajoy, de gira per Amèrica Llatina, necessitarà aliats que li facin costat davant d'una presidenta de retòrica populista que ja es va deixar sentir en el 30 aniversari de la Guerra de les Malvines.

El problema no és el complex i apassionant debat sobre si un país és propietari dels seus recursos naturals sinó com i quan el planteja Kirch- ner. YPF va ser privatitzada per l'expresident Carlos Menem i Repsol va entrar-hi el 1999. Ha estat el seu primer accionista des d'aleshores, tot i que hi ha entrat la família Eskenazi, propera als Kirchner. La nacionalització és un cop d'efecte que genera inseguretat jurídica entre els inversors i apuja la tensió diplomàtica. Cristina Fernández, a més, mou fitxa en una conjuntura de feblesa financera i política d'Espanya a Europa i, segons el govern, rebutja qualsevol diàleg. Segons els experts, la davallada de la producció que inquieta l'Argentina -un país que ha crescut un 8% de mitjana des del 2003- és part d'un problema global: les dificultats per cobrir la creixent demanda energètica. Potser Repsol no ha fet les coses bé però sembla el culpable fàcil d'un problema que en té molts.

stats