PAREU MÀQUINES

D’amoroses serenates nocturnes i altres violències

Cap portada de divendres duia, per cert, la imputació de Gallardón

“MULTA PER TRUCAR DE matinada una dona per cantar-li cançons d’amor”, titula el Diario de Mallorca. I, per un moment, el nostre jo romàntic protesta per la sanció al pobre serenatista telefònic nocturn. Fins que llegim després que l’home tenia una ordre judicial d’allunyament que li impedia apropar-se a menys de 300 metres o comunicar-se amb la dona per qualsevol via, i aleshores se’ns torça el somriure. És un exemple de com la premsa pot frivolitzar amb la violència masclista.

Parlant d’assetjament i maltractament, Rajoy declarava divendres (i ho deixo en VO): “ Nos van a obligar a llegar a lo que no queremos ”. Amenaça poc velada de no se sap ben bé què. Llenguatge del maltractament i del “ me duele más a mí que a ti”. Una frase buida, a falta de concretar què s’amaga rere “ lo que no queremos ”, però que El País destaca a la portada. De nou, el diari de més tirada a Espanya amplificant la barra lliure repressora. Cap esment, en portada, en canvi, al fustigament judicial i policial de mitjans i periodistes (una abraçada als camarades afectats). Tampoc cap portada de divendres duia, per cert, la imputació de Gallardón, àlies el Moderao, exministre de Justícia, exalcalde de Madrid, expresident comunitari i ex en general. La cita que encapçala El Mundo avui té també tela: “La força, en mans de l’Estat, s’anomena dret”. És de Max Stirner i, tenint en compte que aquest filòsof alemany era un defensor de la sobirania de l’individu (i un inspirador de l’anarquisme), la devia pronunciar a mode de denúncia. En tot cas, cita que tindré ben present aquest 1-O, quan cometi l’abominable delicte d’expressar una preferència política.

Temps de soroll, de desconcert, d’atacs evidents i d’altres de més subtils però igualment verinosos. Si volen desconnectar, facin com jo i mirin pel·lícules. Avui toca La maté porque era mía, de Patrice Leconte. Segur que Rajoy l’ha vista.