PAREUMÀQUINES

Discrepar de la línia oficial a favor del referèndum

Tot 'El País' semblava anar contra el referèndum... Tot? No, un irreductible article s’atrevia a discrepar de la línia oficial

‘EL PAÍS’ CELEBRAVA LA DIADA amb tota la maquinària en marxa. Tot el diari semblava anar contra el referèndum... Tot? No, un irreductible article s’atrevia a discrepar de la línia oficial per afirmar que “una consulta legal a Catalunya és necessària”. En l’article -publicat a la secció d’internacional, potser ja anticipant una victòria de l’independentisme-, John Carlin dona moltes voltes, però quan arriba la teca, s’hi veu una crítica al que oficialment diu el diari: “Sempre el mateix. La Constitució, la Constitució. Com si la Constitució fos la paraula final de Déu i no un text terrenal inevitablement millorable”. Carlin veu l’independentisme com a “tribal” -aquí sí que s’hi veu més coincidència amb el rotatiu-, però considera que el referèndum és “una qüestió de respecte bàsic a la clara majoria dels catalans que ho desitgen”. Un punt per a Carlin i un per a El País per la pluralitat.

L’altre exemple de discrepància el trobàvem a La Razón, dilluns. Una picabaralla habitual que el legítim propietari d’aquesta columna, l’Àlex Guitérrez, ja els ha explicat: la d’Alfonso Ussía contra Francisco Marhuenda, el director del diari. Ussía es queixava que un entrevistat, J.J. Benítez, l’havia insultat. I carregava contra el director i multitertulià: “Estic segur que, si ho hagués vist, el director ho hauria matisat. Però està entregat a la defensa de la passivitat de Rajoy i no ha llegit el diari”. Pam.

LA CALCULADORA

Per cert, que La Razón obria ahir amb un curiós càlcul. “El sobiranisme costa 836 milions a l’any als catalans”. Gairebé quatre Neymars, deunidó. La peça mescla xifres de tota mena, que poc a veure tenen amb la independència, per arribar a aquesta suma. Com diria Ussía, Marhuenda devia estar massa entretingut per revisar els comptes.