Jordi Serrano
30/05/2011

Elogi dels tripartits

3 min

Joan B. Culla, un dels millors historiadors del país, a l'article "Es col·lapsa una fórmula equivocada " fa una crítica als tripartits tant en l'esfera nacional com en la municipal. Explica que ha estat una fórmula de govern equivocada que a més ha portat al desastre a dos dels tres partits que el formaven: PSC i ERC. Segons ell, es pretenia "bandejar la polaritat Catalunya-Espanya i organitzar la política del Principat al voltant de l'eix esquerres-dretes". No crec pas que fer un nou Estatut -amb el xàfec que va caure-, i que és el projecte nacional més ambiciós després de l'Estatut del 1980, sigui bandejar la dinàmica Espanya-Catalunya. Culla, però, escriu que aquest projecte es combinava amb el "vell dogma" que Catalunya és intrínsecament d'esquerres. El CEO diu que els catalans ens situem en el centreesquerra. Ara bé, Culla es contradiu quan es queixa que es titlli CiU de ser "la dreta". Si CiU no és de centredreta potser serem l'únic país del món en què el 85% dels ciutadans són de centreesquerra i només el 15%, de dretes (els del PP).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aprofitant la galeta que s'ha fotut l'esquerra, afirma que s'han enfonsat els tripartits per sempre més. Crec que és una mica reduccionista i oportunista fer aquesta afirmació ara. La major part d'ajuntaments catalans han tingut fórmules d'aliances entre PSC, ICV-EUiA i ERC durant 32 anys i han transformat en positiu els pobles i ciutats on viuen el 80% dels catalans. Pensar que aquestes aliances municipals tan fructíferes només s'han fet per "desallotjar Convergència de la presidència o l'alcaldia" és una exageració que em sobta d'un historiador en general tan prudent i ponderat. També em sembla poc equànime afirmar que aquests governs de coalició han donat una "imatge d'artificiositat i pura ocupació de càrrecs que els pactes PSC-ERC o PSC-ERC-ICV van projectar sobre el territori". Pensar que els polítics no han de voler càrrecs és més propi dels hippies que d'un dels millors intel·lectuals catalans. Però no sé per què cal considerar que els polítics d'esquerres tenen més ambició de càrrecs que Duran i Lleida i García Albiol, per posar dos exemples.

Afirma que a Catalunya hi pot haver tres tipus de govern: nacionalista, conservador o tripartit. Com que segons ell el tripartit ja no hi serà mai més, només hi pot haver un govern amb CiU. Brillant! A més, la gent d'esquerres ens hem de conformar a la idea que mai tindrem un govern que ens agradi. Sensacional! Qualsevol altra opció és una "fórmula equivocada". Fenomenal!

El PSC ha perdut vots per moltes raons, però no per haver pactat amb ERC. Reduir els pactes de PSC amb ICV-EUiA a pactar "amb els que reclamen papers per a tothom" sembla, també, una simplificació barroera del que significa avui ICV-EUiA. Durant 32 anys aquests dos partits (abans, el PSUC) han governat amb còmodes majories la major part d'ajuntaments per a satisfacció de la ciutadania.

No sé per què diu que la gent d'esquerres pensem que CiU és "un muntatge caciquista". Almenys n'hi ha un d'esquerres que creu que Catalunya és una nació i com en tota nació hi ha d'haver una formació de centredreta raonable. Algú sensat creia que CiU desapareixeria i amb ella tots els seus votants? Li dono la raó, però, quan diu que "socialistes i republicans hauran de reflexionar molt". Que no pateixi el Dr. Culla, els d'esquerres només hem governat Catalunya 10 anys en tota la nostra història (7 més 3) i estem més acostumats a perdre que a guanyar: ens és més fàcil reflexionar sobre com sobreviure a les pèrdues que reflexionar sobre què fer quan es governa.

Si a Culla no li agraden els governs d'esquerres, que ho escrigui, hi té tot el dret, però que no ens vulgui convèncer als d'esquerres que no podem governar mai i que hem d'estar contents d'estar a l'oposició. Per cert, on són ara els que veien malament que una mateixa força governés a banda i banda de la plaça Sant Jaume? I u n últim detall sense importància: si sumem els vots de CiU i PP, són 1.141.000; si sumem els del tripartit fracassat, 1.219.000.

stats